Euronews Primetime

Денят на дебатите: Ще оцелее ли кабинетът „Петков“?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Докато навън кипи протест, в парламента се решава бъдещето  на правителството. Дебатът беше открит от напусналите коалицията депутати от ИТН. И започна спокойно.  

 

Докато отсреща крещят, че сме част от мафията- трябва да се опрем на фактите. От вчера и президента е част от мафията-защо? Защото е свободен и казва истината. Грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев.

Станислав Балабанов, ИТН

Трябва да имаме някакъв морал и срам!

Александър Симов, БСП

Първата тема, беше очаквана - парите на държавата, от вносителите на вота - ГЕРБ.

 

Има надценен икономически растеж, подценена инфлация, висок бюджетен дефицит, огромен и заробващ бъдещите поколения държавен дълг, нереалистично понижаване на безработицата и още други неточни оценки на компонентите на макроикономическото планиране. Не съм сигурен, че имате компетентността и да ни разберете.

Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС

Тезите ви са чудновати. .....Какъв икономически срив, когато говорим за 4 процента растеж??  Увеличихме минималната работна заплата, допълнително данъчно облекчение за младите семейства, продължихме програмата отново заедно. Имаме безпрецедентно увеличение с 55 процента в рамките на една година.

Кирил Петков, министър-председател

За 12 г.- 164 лв увеличение на пенсиите. От тогава досега - 167 лв. за 12 месеца. За 12 г. не успяхте да направите това, което нашето правителство направи за 12 месеца.

Асен Василев, министър на финансите

Друга гореща тема в дебата беше инфлацията. И тук ескалира напрежението. 

Имаме рекордна инфлация след фалита на България от 96-97г. България е на второ място по годишен ръст цените на храните...

Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС

Мотивите ви за този вот на недоверие са нескопосани. Трябваше да изберете тема различна от финансовата политика. От вас чувам популистки лозунги и икономическа философия - да го д*хат бедните...

Асен Василев, министър на финансите

Не ми се мислеше, ако някой от опозицията беше казал такова нещо... Това е цинизъм.

Цончо Ганев, "Възраждане"

Цинизъм е когато вие гласувате с ГЕРБ и ДПС, господин Ганев.

Искрен Митев, ПП

Според управляващите, целта на опозицията е страната ни да влезе в политическа криза.

А само няколко часа след началото, дебатът се измести към конкретни личности. Да защити кабинета излезе премиерът Кирил Петков.

 

Всъщност истината за вота са 4 човека ,които не са в залата. Борисов, Пеевски...

Кирил Петков – министър-председател

А бившият коалиционен партньор на управляващите Тошко Йорданов демонстративно стана на крака след изказването на Петков.

А прогнозата за изхода от вота направи отстраненият вече председател на НС Никола Минчев.

 

В новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен , но сега може да има промяна в това. Каква можем да постигнем с пол нестабилност, която настъпи, ако вотът на недоверие мине? Когато на няколко кил от нас се води война?

Никола Минчев, ПП

От ДПС пък запазиха мълчание и решиха да излязат при протестиращите. Голяма част от тях - кметове, издигнати именно от ДПС.