Политика

ИТН предупреди Мария Габриел: И вас ще свалим, ако действате силово (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Надявам се наистина да осъзнавате нуждата от диалог. И че силово налагане на вашата воля няма как да се случи. Говоря на базата горчив опит при предишно участие в изпълнителната власт, когато свалихме правителството, щом стана вредно“.

С тези думи председателят на депутатите от ИТН Тошко Йорданов предупреди кандидата за премиер Мария Габриел при срещата им. На нея Габриел изложи отново приоритетите си за управление на страната с изричната уговорка, че те са рамка и подлежат на дискусия.

Това, че се отзовавате на поканата ни е знак за отговорност. Всички тук си даваме сметка, че най-голямата отговорност пред този парламент е да излъчи работещо правителство и да направим живота на българите по-достоен и по-добър“, каза Габриел.

От своя страна ИТН бяха лаконични в публичната част на срещата. Тошко Йорданов одобри начина, по който ГЕРБ и Габриел са започнали разговорите за кабинет. Но подчерта:

Всичко, което чертаете, е прекрасно. Въпросът е в детайлите и акцентите, там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени на експертно ниво“.

По същия начин ИТН приветства заявката на Мария Габриел, че ще внесе във ВСС искане за сваляне на главния прокурор Иван Гешев. „Радваме се, че, макар и след три години, и вашата политическа сила е стигнала до това решение“, вметна Йорданов. Но бързо добави, че смяната на един човек не е достатъчна, а е нужна сериозна реформа – и в прокуратурата, и в конституцията, и на КПКОНПИ, която „ще бъдем изключително стриктни да не се превърне новото в нова бухалка и репресивен орган на управляващите, които и да са те“.

ИТН ще настояват за разписани приоритети с ясни стъпки, срокове и конкретика, за да застанат зад кабинет на Мария Габриел.

В момента сте един кандидат за премиер без подкрепа. За да я получите, трябва да се търси съгласие от повече парламентарни партии“, заключи Тошко Йорданов.