Европа

Румъния тренира с първите си противовъздушни системи „Пейтриът“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Румънските военновъздушни сили разполагат с 4 напълно оперативни ракетни системи Patriot. Последните две единици също са получени. Системите са способни да свалят въздушни цели на разстояние десетки километри в рамките на няколко секунди. Екипът на Евронюз засне мощната система за противоракетна отбрана земя-въздух Patriot в полка, създаден специално за това оборудване. От Румъния предава журналистът на Euronews Михаела Барбу:

Способността на Румъния за противовъздушна отбрана е значително засилена, след като всичките четири ракетни системи земя-въздух Patriot, предназначени за ВВС, официално влязоха в оборудването на армията. Първата система беше доставена през 2020 г. и изпълнява задачи по противовъздушна отбрана, а втората е в експлоатация от няколко месеца.

На първо място, направихме инвентаризация на цялото оборудване. След това, заедно с американските ни партньори, го проверихме, за да се уверим, че то работи при нормални, оптимални условия.

лейтенант Йоана Ковриг - командир на 74-и патриотичен полк

Най-новите доставени системи трябва да изпълняват въздушни мисии и да влязат в бойна служба, след като бъдат въведени в експлоатация. Системите ще бъдат разположени в няколко района на страната.

Логистичният период ще бъде дълъг и изпълнен с предизвикателства, защото тази техника се модернизира непрекъснато.

подполковник Сезар Деду - заместник-командир на 74-ти патриотичен полк

„Системата съдържа радар, 4 пускови установки, кабина за управление на бойните действия и генератор. На една пускова установка могат да се монтират между 4 и 16 ракети. Радарът открива целта и предава изображението в центъра за управление на бойните действия. Войниците, работещи в тази кабина, могат да активират процеса на изстрелване“, казва подполковник Разван Войку - началник на контролния център на 74-ти полк.

„Имам задължението постоянно да наблюдавам заплахите, целите, които са засечени от радара, и да изпращам команди за ситуацията. Така че това е доста голяма отговорност. Системата е лесна за разбиране.

Системите PATRIOT могат да откриват и свалят всички видове въздушни цели: дронове, самолети, хеликоптери и балистични или крилати ракети - всичко това в рамките на няколко секунди“, посочва лейтенант Йоана Ковриг.

„Една от специалните характеристики на тази система е, че тя е антибалистична. Румъния и нашата армия никога не са имали такава до появата на системата PATRIOT. Тя е много сложна, основава се на цифрови технологии, има много информация, радарите са много мощни и затова целите са много лесни за прехващане. Тя може да решава и да предлага какъв вид ракета да използвам срещу определен вид цел“, обяснява подполковник Сезар Деду.

Стотици военнослужещи са се обучавали в САЩ, както и по време на ученията на НАТО, за да работят с доставеното на Румъния оборудване. Стойността на подписания договор за техниката е почти 4 млрд. долара. Очаква се американските производители да доставят още 3 единици на румънските отбранителни сили до 2026 г.