Спорт

20 години по-късно Милан и Интер се изправят един срещу друг в полуфинален мач от Шампионската лига

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Inter Inter Facebook Снимка: Интер/Facebook

Тази вечер Милан посреща Интер в първи полуфинален сблъсък от Шампионската лига между двата тима. Двубоят на "Сан Сиро" започва в 22:00 часа българско време. Срещата идва точно 20 години откакто двата милански гранда  се срещнаха в тази фаза на турнира. През 2003 г. "росонерите" стигнаха до финал след две равенства (0:0 и 1:1) и благодарение на символичен гол на чужд терен.

Въпреки многобройните си дуели в Серия А и Купата на Италия двата отбора не са играли един срещу друг в най-престижния европейски турнир от 2005 г. Тогава в четвъртфиналите Милан отстрани Интер, като вторият мач беше прекратен заради хвърлена факла от феновете на "нерадзурите", която уцели вратаря Дида. Впоследствие "дяволите" играха в един от най-паметните финали в историята на Шампионска лига, загубен драматично от Ливърпул след дузпи, като преди това водеха с 3:0 на полувреме.

Двата тима са без загуба в дълга поредица от двубои, като„нерадзурите“ са в серия от 5 поредни победи във всички турнири, сред които такива над Ювентус, Лацио и Рома и то при само един инкасиран гол в този период. „Росонерите“ пък не са губили в последните си 9 срещи във всички надпревари. В четвъртфиналите Милан елиминира Наполи, като на „Сан Сиро“ спечели с 1:0, а не бе далеч и от победата в Неапол, но тогава "партенопеите" изравниха в добавеното време. Интер пък се справи със съпротивата на високолетящия португалски гранд Бенфика. „Нерадзурите“ демонстрираха опит и класа като още в Португалия надделяха с 2:0, а впоследствие в Милано „орлите“ двата тима заформиха зрелищно 3:3.

Още спортни новини вижте във видеото: