Свят

СЗО: Светът трябва да е готов за следващата пандемия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Международните експерти от Световната здравна организация предупредиха, че светът трябва да бъде готов за следващата пандемия. След като преди дни беше обявено, че Ковид вече не представлява глобална извънредна ситуация, сега ООН алармира, че е време за превантивни мерки срещу друг патоген.

"Светът трябва да бъде по-добре подготвен за следваща пандемия като тази от Ковид", заявиха дипломати и здравни експерти от ООН на общото събрание в Ню Йорк във вторник.

Председателят Ксаба Короши подчерта, че въпросът не е дали ще има друга пандемия, а кога.

 

 

 

 

 

Въпреки че най-трудните дни преминаха, въпросите продължават да се трупат. Кога ще избухне следващата пандемия? Кога и как ще ни удари? Ще засегне ли цялото човечество? Какво можем да направим, за да се подготвим за нея? Как да сме сигурни, че ще нанесе възможно най-малко щети?

председателят на ООН Ксаба Короши

Генералният секретар на СЗО Д-р Тедрос Гебрейесус от своя страна коментира, че човечеството може да стане свидетел на дори по-смъртоносен вирус.

COVID 19 може вече да не представлява глобална извънредна ситуация за здравето, но заплахата от появата на друг патоген с още по-смъртоносен потенциал остава.

д-р Гебрейесус

Миналият петък СЗО отмени глобалното извънредно положение заради Ковид.

Това не е само здравен проблем. Това е въпрос на формиране на политики, на финансиране, на научен прогрес, на технологичен напредък и на това как да изградим доверие помежду си и как да възстановим мрежите си за сътрудничество.

Ксаба Короши

Повече от три години изминаха от появата на Ковид. Над 700 милиона случая бяха регистрирани в световен мащаб, а около 5 милиарда души получиха поне една доза ваксина.

Пандемията отслаби световната икономика и здравните системи на отделните държави и доведе до многократни затваряния на границите, ограничения и социални промени.