Икономика

Кирил Петков: Не е вярно, че хазната е без пари

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

За растежа през първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България имаше по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога, заяви премиерът Кирил Петков.

Тезите са чудновати. Има рекорден износ, което е в резултат от неконтролируемата инфлация, цитирам. Какво значи това, значи, че едни фирми са успели да изнесат своите услуги на високи цени на външните пазари. Това не може да бъде икономически аргумент., този тип грешни внушения бяха правени в последните 6 месеца, коментира Петков.

Дългът намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева, подчерта Петков.

Имаме безпрецедентно увеличение с 55% на пенсиите в рамките на една година, което не се е случвало през последните 13 години.

Той припомни, че за пенсионерите минималната пенсия беше увеличена от 300 до 370 лева, а през юли, наред с актуализацията на бюджета, е предложено пенсията да стигне до 460 лева.

Увеличихме минималната работна заплата от 650 на 710 лева. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За пръв път в България имаме безплатни ясли и детски градини. 100 милиона за спортни и културни лагери, продължихме програмата „Отново заедно“, заяви Петков.

Увеличихме бюджета с 315 милиона лева и за образователната система, което гарантира, че средната учителска заплата ще бъде с 25% повече от средната заплата в страната“, каза още премиерът.

Министър-председателят подчерта, че лекарската заплата ще стане 2000 лева, за медицинска сестра – 1500 лева, а за личните лекари има 38% увеличение на доходите спрямо 2021 година. „Това е предпоставка да се привлекат млади специалисти и това е най-вече и в интерес на пациентите“, смята той. За хората с увреждания по думите на Петков е осигурена допълнителна подкрепа от 282 милиона лева.

Той сподели, че допълнителните мерки, които са предвидени в актуализацията на бюджета, са 0% ДДС за хляба, намаление с 25 стотинки на бензина и дизела, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното. „За бизнеса приехме програми за подкрепа и смекчаване на нестабилните цени на тока и газа в общ размер от 3,5 милиарда лева“, каза Петков и допълни, че реално цените за бизнеса за тока не са се качили от миналия октомври.