Добро Утро, Европа

Арх. Иван  Шишков: Ако Обзор се отдели като община, тя ще бъде икономически нестабилна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Министерство на финансите направи икономически анализ и установи, че ако община Обзор бъде отделена, тя ще бъде икономически нестабилна. Това означава допълнителна помощ от държавата, както и потенциален риск от вдигането на данъците.

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“служебният министър на регионалното развитие  арх Иван  Шишков.

Според него другата страна по този казус е свързана с това, че бъдещата община Обзор щяла да има 2330 жители, а по норматив те не бива да са под 6000. Допускат се отклонения, но тук отклонението щеше да бъде огромно, каза още министърът.

Направен е и анализ дали населението нараства, но то не нараства, даже намалява, макар и с бавни темпове.

Категорично няма никакви други намерения зад това решение. Нямаме отношение към Несебър нито към това Обзор да бъде или да не бъде община, в което ни обвиниха. Знам обаче колко е трудно в една малка община да бъде запълнена администрацията с кадри, каквито е необходимо по закон да се назначат. В Обзор има кметство, така че жителите имат достъп до административни услуги.

Арх. Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

Арх. Шишков обясни, че ако Обзор бъде отделна община, там трябва да има общински съвет, кмет, секретар на общината, което ще бъде трудно за изпълнение. Хубаво е да се съобразяваме с желанието на хората и резултатите от проведения референдум, но трябва да се гарантира, че след всеки административен акт на държавата за хората ще бъде по-добре, а не по-лошо, коментира той.

Цялото интервю вижте във видеото.