Добро Утро, Европа

В Руанда програма за хранене в училищата осигурява питателна храна на милиони деца

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Световната продоволствена програма на ООН осигурява храна на децата и насърчава тяхното образование, здраве и хигиена. Целта е да се гарантира, че до 2030 г. всяко дете ще получава здравословна храна всеки ден. Руанда има водеща роля в Асоциацията за храна в училище - група от 78 държави и 86 партньори. 

Бюджетът на програмата в Руанда нарастна от 40 милиона франка през 2021 г. до над 73 милиарда франка през тази учебна година. Това означава, че програмата за училищното хранене сега обхваща близо 4 милиона ученици.

Ахмарин Карим - Световната продоволствена програма

Програмата за училищно хранене обаче все още е изправена пред ограничения в бюджета. С цел да ограничи проблема страната въведе данъчни облекчения върху ориза и царевицата. 

Едно от предизвикателствата, с които все още се сблъскваме, е фактът, че учениците все още се хранят в класните стаи. Не разполагаме със столови, които учениците да използват по време на обяд. Липсват ни и достатъчно кухненски съоръжения, с които да приготвяме достатъчно храна за учениците. Молим правителството да обмисли как да решим този проблем. 

Мери Уампогойе - директор на училище

Правителството на Руанда твърди, че храненето в училищата е неразделна част от стратегията му за справяне с детския глад. То поема близо 90% процента от годишната такса за храна на всички ученици. Като страна без излаз на море Руанда беше силно засегната от глобалното покачване на цените на храните. Националният статистически институт на Руанда отчете почти 60% годишна инфлация на хранителните продукти.