Политика

Тошко Йорданов: Имаме вина за парите в държавата, защото подкрепяхме Асен Василев

От Euronews България Euronews България

„Има такъв народ“ декларираха пред ГЕРБ-СДС, че са готови да подкрепят всяка добра идея, но без да робуват на "идеологически щампи".

"Още преди изборите заявихме, че ще подхождаме конструктивно и практично", заяви от името на формацията Тошко Йорданов. Той предупреди, че ако се получи мнозинство за парламент, програмата трябва да бъде обща, а не дело на някоя от партиите.

Йорданов заяви, че разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са изглеждали "изключително безсмислени и странни", като допълни, че е решение на партията на Борисов колко дълго да продължат те. После Йорданов обвини бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ - Асен Василев, че носи вина за лошата ситуация, в която се намира държавата.

В същото време Йорданов призна, че и ИТН имат вина за това, тъй като са били коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" в 47-то НС. Затова сега формацията, която има най-малката парламентарна група, завиха, че нито една партия няма да получи „сляпа подкрепа“ от тях.

Две големи задачи пред 49-ото НС очерта Томислав Дончев от ГЕРБ - да сформира правителство и бюджета. И предложи точно с бюджета да започнат разговорите и се съгласи с Йорданов за "критичното състояние за публичните финанси".

"Такъв дефицит за нас е абсолютно неприемлив. Не само защото спира България по пътя за еврозоната, дефицитът в крайна сметка означава дълг, а този дълг е наш - на държавата, на българското общество, на държавата ни. Даже разговорът за 3% дефицит не е безопасен - той пак е дефицит и означава 6 млрд. дълг годишно", каза Дончев. Според него по-притеснителното е, че според техния анализ в бюджета има резерви, но те не са за 6 милиарда.

"Въпросът за правителство става още по-драматичен, защото това не е правителство, което трябва да управлява в спокойна атмосфера, а правителство, което заедно с мнозинството в парламента трябва да взема тежки решения", посочи той. Заподозря, че с ИТН са на едно мнение по отношение вдигането на данъците, понеже във времена на криза е лоша мярка и лош сигнал към бизнеса. Дончев допълни" Две години да се запазят капиталовата програма с по-малки разходи от бюджета, разчитайки на европейско финансиране.