Политика

Нинова преди разговорите с ГЕРБ-СДС: Поискахме тяхната програма, а те ни дадоха тази на ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България

"Парадоксите се трупат един след друг и хаосът се задълбочава. Отговорност за това носи първата политическа сила – ГЕРБ. Поканени сме на среща, която ще се състои след малко. Получихме официална покана да обсъдим управленската програма на ГЕРБ-СДС. Поискахме я предварително – изпратиха ни управленската програма на ПП-ДБ, която вчера ГЕРБ разбиха на пух и прах.“ Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова преди разговорите с ръководството на ГЕРБ-СДС по първия управленски мандат. 

По думите на Нинова в документа "на всичкото отгоре няма и дума за Бюджет – най-важният въпрос за България".

"Готови сме за отговорни разговори за търсене на изход от кризата. Ако ГЕРБ наистина имат намерение за работещ парламент и редовно правителство, в което вече започваме да се съмняваме, за нас подходът трябва да е друг", допълни председателят на левицата. Нинова обаче не присъства на срещата.

Тези консултации изискват от нас да осъзнаем отговорността, която стои пред всички парламентарни групи, за това 49-ият парламент да изпълни основната си задача, съставяне на редовно правителство”, коментира в началото на разговора председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Атанасова каза още: “Отчитаме предизвикателствата пред държавата и отговорността, която носим, особено ние като първа политическа сила, да предложим управленска програма. Отчитаме и отговорността пред тежките решения, които предстоят. Трябва да се наложат решения, които да ни върнат във времена на консервативна политика по бюджета, както и трайно да се препотвърждава евроатлантическият път на България”.

 

Вие сте управлявали с всички формации, с които ние през последните седмици и днес започнахме разговори. В този дух предлагам да коментираме най-съществените теми, които да са за поемане на отговорност не само в първия мандат, но и при всеки следващ.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

Съзнаваме, че е дошъл момент, в който отговорността трябва да се споделя и неведнъж сме заявявали, че уважаваме всички избиратели на всички партии и сме готови да разискваме тези секторни политики, за да намираме интереса на българските граждани”, добави още тя.

Кристиан Вигенин от БСП коментира, че диалог трябва да има и са били конструктивни в този процес.

 

Конструирането на този процес обаче не се прави по най-добрия начин. За да бъде по-ефективен този процес, трябва да има повече яснота какви са очакванията и отговорностите на първата политическа сила. Преди да влезем в детайли какви са нашите партийни и политически приоритети, трябва да тръгнем обратно към това кои са националните приоритети, към които можем да имаме съгласие, трябва да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, защото това има значение как ще бъдат водени разговорите и какви приоритети си поставяме.

Кристиан Вигенин, депутат от БСП

Вигенин уточни, че третият елемент, който за тях има значение, е и как си представят ГЕРБ бъдещия кабинет.

Приоритети за нас са социалните политики, съдебната реформа, както и членството ни в Шенген. За нас финансовата стабилност е важна, но трябва да се намерят необходимите баланси, за да се гарантират нужните социални ангажименти. Ние смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме тези 6,4% определени от служебния кабинет. Ние смятаме, че може дефицитът да бъде от малко над 4%", обясни още депутатът от БСП.