Euronews Primetime

11 протеста за 2 дни пред парламента

От Даниела Якимова Даниела Якимова Репортер
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

11 демонстрации са планирани пред Народното събрание в следващите 2 дни. Това съобщиха от Столичната община. 

Утре депутатите се събират да дебатират вота на недоверие към кабинета, а вероятно в сряда предстои гласуването му в пленарната зала. Трусовете в коалицията и държавата предизвикаха серия от протести. Вотът на недоверие беше поискан  от ГЕРБ-СДС, а мотивите им са – провал на правителството във финансово икономическата политика. Подкрепа за вота изразиха и доскорошните партньори: "Има такъв народ", както и опозиционните ДПС и "Възраждане". 

Ден преди дебатите за вота на недоверие отговорът на въпраса ще оцелее ли кабинетът остава загадка. А политиците и анализаторите не се ангажират с категорична прогноза ще успее ли правителството да събере нужните гласове в пленарна зала. 

 

Оптимист съм, че правителството и министрите ще получат доверие, а актуализацията на бюджета ще бъде приета и на второ четене.

Илияна Йотова, вицепрезидент

Според управляващите нови избори не са добър вариант за страната и крият редица рискове. Не знае какви може да бъдат предложенията между първо и второ четене на държавния бюджет, коментира социалният министър Георги Гьоков. Според него нови избори не са добър вариант за страната, защото няма да променят ситуацията.
И още една горещ казус стои за разрешаване пред депутатите. След като миналата седмица Никола Минчев беше отстранен от поста председател на Народното събрание, сега трябва да се избере нов. Едно от най спряганите имена беше това на Ива Митева от "Има такъв народ".