Политика

Радев: Изборите са крайният вариант

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Изборите са крайният вариант. В близките седмици имат да се решават много важни предизвикателства в компетенциите на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях.

Това заяви в Литва президентът Румен Радев, който участва на форума „Три морета“, предаде БГНЕС.

Доказал съм, че никога не бягам от отговорност, излъчил съм три служебни кабинета и трите се справиха. Въпросът не е в служебния кабинет, а партиите да проявят отговорност и дебатите, и самият вот да бъде насочен към интересите на хората.

Не мога да приема откритите призиви към политическо номадство. Според мен тези призиви изкривяват вота на хората, очаквам партиите да водят отговорна позиция. Това не означава „ако не си с нас, си срещу нас”. Аз съм за ясни принципи в политиката, подчерта още той.

Когато има усърдна работа и политическа воля, нещата се получават. Трябва да работим така, че да използваме всички международни и финансови инструменти, за да привличаме повече инвестиции в България. Надявам се, че ще има и други следващи стъпки, така че надеждността на България като инвестиционна дестинация да се повишава, добави Радев.

Националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена от българския парламент и 44 Народно събрание с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи, трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази рамкова позиция в парламента и той да я одобри, а не обратното както в момента се процедира.

Имаме наистина прогрес – промяната в Конституцията за РСМ вече се приема да се случи и тук никога не сме говорили за малцинство. Равноправие на македонските българи, което те заслужават. Първо да се промени конституцията и едва тогава да започнат преговори, каза още Радев.

Според него настоящият подход води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът за изработване на това решение трябва да е МС, а парламентът да го одобри, а не обратното, каза президентът.

Нещата по решаване на всички наши въпроси са в протокола – нека експертно се произнесат МС и НС дали двустранният протокол, който трябва да се подпише, в достатъчна степен защитава българския интерес и от тук нататък върху него да се градят преговорните отношения. Това е ключът към справедливото решаване на въпроса.

Предложенията на френското председателство са най-добрите и най-справедливите към момента, убеден е Радев.

Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС – преговорна рамка, това не са просто двустранен спор за история, това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи и убеждавания, най-после европейските партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в европейската рамка като подход, подчерта Радев. Равноправие на македонските българи заедно с другите народи, не малцинство, никога не сме говорили за малцинство. Нека експертно да се произнесат и МС, и НС, дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес, категоричен е Радев.

Едно е ясно - към момента няма време това да се случи като вдигане на ветото, няма как да стане сега това. Защото този протокол трябва да се приеме и от българския парламент и от парламента на РСМ. Ако няма ясни механизми с измерими критерии, то това не е решение, коментира още Радев.