Euronews Сега

Летището в Брюксел и британските железници стачкуват

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Летището в Брюксел призова хората да не идват на аерогарата днес, тъй като служителите по сигурността се включат в национална стачка. За да бъде избегнато дългото чакане, голяма част от полетите са или отменени, или пренасрочени, казват летищните власти. Великобритания пък утре ще бъде парализирана от най-мащабната железопътна стачка от 30 години насам.  

Протестът е обявен от националните синдикати. Ще стачкуват кабинният екипаж и служителите по сигурността. Няколко авиокомпании отменят или пренасрочват редица полети, за да се избегнат дългите опашки при проверката за сигурност. „Brussels Airlines” - основният авиооператор на летището, се опита да успокои своите клиенти, като заяви, че действията няма да засегнат пътниците. Въпреки това авиокомпанията ще отмени повече от половината си полети на 20 юни, което ще доведе до сериозни смущения в мрежата им. По време на демонстрацията в центъра на града ще бъдат блокирани или пренасочени няколко линии на трамваи и автобуси. Недоволство ще парализира и Обединеното кралство.

Тази седмица британската железопътна мрежа е изправена пред най-мащабната стачка на служители от повече от 30 години насам. Профсъюзът на железничарите RMT съобщи, че повече от 50 000 работници ще участват в тридневна национална стачка. Спорът е заради исканията за повишаване на заплатите, докато растящата инфлация намалява доходите. Стачката ще бъде във вторник, четвъртък и събота, като само един от всеки пет влака ще се движи и ще бъдат нарушени услугите в дните след акцията.

 

Не искаме да нарушаваме живота на хората. Искаме уреждане на този спор, но сме изправени пред криза за нашите членове. Изправени сме пред хиляди съкращения на работни места. Вече сме свидетели на закриването на 4000 или 5000 работни места в железниците. На персонала по поддръжката в железопътната мрежа са казали, че 3000 работни места ще бъдат закрити. Те ще намалят режима на безопасност.

Мик Линч, генерален секретар на Националния съюз на работниците в железопътния, морския и транспортния сектор

Два синдиката организират 24-часова стачка и в лондонското метро, която ще доведе до огромни смущения в движението. Министърът на транспорта Грант Шапс отхвърли призива да се намеси за решаване на проблемите. Лейбъристката партия в опозиция също настоява за намеса на правителството в преговорите. Училищата предупреждават, че хиляди тийнейджъри, които полагат национални изпити, също ще бъдат засегнати.

 

Това е огромна грешка. Стачките са напълно ненужни. Те ще причинят неудобства на милиони хора. Това засяга учениците и хората, които се опитват да стигнат до болниците. Това е катастрофално и не е начин за поведение в железопътния транспорт.

Грант Шапс, министър на транспорта на Обединеното кралство

От синдиката твърдят обаче, че стачките са необходими, тъй като заплатите не успяват да вървят в крак с инфлацията, която достигна 40-годишен връх.