Euronews Сега

Международен анализатор: Френското предложение е уникален шанс

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Vladimir Vladimirov Международният анализатор Владимир Владимиров

Френското предложение за решение на казуса с РС Македония е един успех за българската външна политика, тъй като Франция и френското председателство приемат доводите и притесненията на България и предлагат те да бъдат включени като част от преговорите със Северна Македония.

Това коментира пред Euronews Bulgaria международният анализатор Владимир Владимиров.

 

Това означава, че Македония няма да успее да завърши или да започне преговорен процес без да изпълни изискванията на България. Смятам, че това е един уникален шанс, който не би трябвало да пропускаме, каза Владимиров.

Вчера завърши срещата на управляващата коалиция, която потвърди, че ще приеме условията на френското председателство, за да може Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС.

Не виждам рискове за България във френското предложение, по-скоро виждам позитиви, каза още Владимиров. Това е една възможност Европейският съюз и Европейската комисия да станат допълнителен гарант. Това е голяма стъпка напред и смятам, че България трябва да отвори преговорния процес със Северна Македония и през тези 7, 8, 10 години, в които Македония ще преговаря по новата методология, заложена от Франция и Нидерландия, ще намерим разумен и приятелски начин да разрешим спорните въпроси.

Вкарвайки българите като малцинство в конституцията на РСМ губим голямото нещо, а то е че ние сме били един народ, завърши Владимиров.