България

МВР: Имаме сигнали за ескалация на напрежението на протестите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9475820 Снимка: БГНЕС

Във връзка с постъпила оперативна информация и с множество сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните за тази седмица протести, в МВР е разпоредена проверка.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Целта е незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия. Проверката ще обхване територията на цялата страна", обясняват от ведомството.  

 

"МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения", допълват от пресцентъра на МВР.

Очакват се няколко демонстрации в седмицата на дебатите и гласуването на вота на недоверие срещу правителството. Днес пред Президентството е насрочен „Марш за европейска България – в защита на парламентаризма и демокрацията“ от „Правосъдие за всеки". Организаторите казват, че в дните до вота на недоверие трябва да се чуе гласът на свободните граждани след свалянето на Никола Минчев от поста парламентарен шеф. В 18:30 ч. пък пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството, към който ще се съединят демонстрантите от шествието в подкрепа на парламентаризма.