Добро Утро, Европа

Над 20 ракети, изстреляни по Киев и цяла Украйна, убиха поне 12 души (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Мащабна руска атака по градове в цяла Украйна предприе Москва рано тази сутрин. Русия изстреля повече от 20 крилати ракети и два дрона по Киев и други части на страната. При нападението са убити най-малко 12 души, повечето в жилищна сграда. Противовъздушната отбрана  е свалила 21 руски крилати ракети и два безпилотни самолета.

Рано тази сутрин руските сили изстреляха крилати ракети и използваха няколко безпилотни летателни апарата срещу цели в Киев и други части на страната. Броят на загиналите е най-малко 12 души.

Украинските военновъздушни сили прехванаха и свалиха 21 крилати ракети от общо 23 и два дрона над територията на Киев и други населени места. Отломки от ракетите и безпилотни самолети повредиха електропроводи и пътища. Няма данни за загинали на територията на Киев. Противовъздушната система за отбрана в столицата се е задействала, а сирените за въздушно нападение са се задействали в 4 сутринта. Нападението е първото срещу украинската столица от 9 март насам.

Ситуацията извън столицата обаче е различна. В град Уман в Черкаска област, на около 215 километра южно от Киев, две крилати ракети поразиха девететажна жилищна сграда. От отломките сме извадили 17 души, включително три деца, разказа вътрешния министър.


В 4:30 ч. сутринта врагът извърши ракетна атака срещу Уман. Една от ракетите попадна в жилищна девететажна сграда. Първият вход беше практически разрушен. По предварителни данни в този вход са живеели 110 души, 46 апартамента, от които 27 са напълно разрушени. В спасителната операция на мястото работят около 300 души.  

Игор Клименко, министър на вътрешните работи на Украйна

Войници, местни жители и екипи на спешна помощ претърсваха отломките за още жертви, докато жителите изнасяха вещи от повредената сграда.


Първоначално всички стъкла се разлетяха, всичко се разлетя, дори полилеят падна. Всичко беше покрито със стъкло, а след това се чу експлозия и колите започнаха да се взривяват. Едва си намерихме нещата и избягахме.

Олга Турина, местен жител

Чухме звука на прелитащ самолет. Десет минути по-късно имаше експлозия. Отначало бях объркана, а след това имаше втора експлозия. Към нас полетяха стъкла. Бързо се покрих с одеяло. Видяхме, че всичко гори, трудно ми е да намеря думи, за да го опиша. След това излязохме навън.

Халина, местен жител

Атаки е имало и в областите Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област. Млада жена и тригодишно дете са загинали в град Днепър.  

Руските крилати ракети са изстреляни от самолети, действащи в района на Каспийско море.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди последната серия от ракетни удари в страната и обеща отговор на "руския терор". Няма да забравим нито едно престъпление, няма да позволим на нито един нашественик да избегне отговорността, категоричен беше той.

Нападенията бяха извършени в момент, когато НАТО обяви, че неговите съюзници и партньорски държави са доставили повече от 98% от бойните машини, обещани на Украйна по време на руското нахлуване и войната, което засилва възможностите на Киев, който обмисля да започне контранастъпление.