България

Огромен интерес към финала за Купата на България по футбол

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
279513565 688861092367733 9104218303289176433 N Национален стадион "Васил Левски". Снимка: Министерство на младежта и спорта

Тазгодишният финал за Sesame Купа на България по футбол между отборите на ЦСКА – София и Левски на 15 май се очаква да се проведе при рекордна посещаемост за сезона. Истерията за билети започна още с пускането им в продажба във вторник сутринта. Каква част от желаещите ще успеят да присъстват на мача?

Феновете на Левски показаха невиждан досега ентусиазъм. От предвидените за тях около 18 хиляди билета, 15 хиляди бяха изкупени буквално за минути, а за по-малко от час в двата сектора, предназначени за тях - „Б“ и „В“, не останаха свободни места. Пропуските бяха пуснати в продажба онлайн в мрежата на eventim.bg.

След като разбраха, че тяхната „квота“ е изчерпана, привърженици на „сините“ са започнали да купуват онлайн билети за сектор „А“, запазен за „червени“ фенове. Това стана ясно от публикации в социалните мрежи, което предизвика гневни реакции от страна на „армейски“ поддръжници.

Във вторник по обяд ЦСКА – София спря онлайн продажбата на билети за сектор „А“, а от клуба излязоха с позиция, че съответните пропуски могат да бъдат закупени само на касата на стадион „Българска армия“, която ще работи всеки ден от 10:00 до 19:00 ч. до 15 май или до изчерпване на количествата. Притежателите на абонаментни карти ще се ползват с предимство, като техните места ще се пазят 12:00 ч. на 9 май (понеделник).

 

От „синия“ клуб отговориха по следния начин:

Левскари, във връзка с появилото се напрежение около продажбата на билети за финала за Купата на България срещу „ЦСКА-София“ искаме да Ви уведомим следното: • Продажбата на билети за финала за Купата на България се организира изцяло от Професионалната футболна лига, която е организатор на финалния мач. • „ПФК Левски“ запази билети единствено за притежателите на абонаментни карти за сезон 2021/2022 за стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“ и около 1000 билета за представителния отбор и служителите на клуба.

ПФК "Левски"

Към края на работния ден феновете на ЦСКА – София изкупиха билетите за сектор „Г“, а в „А“ сектор бяха продадени към 2 400 билета – около 2 хиляди онлайн (преди спирането) и около 400 на касите на клубния стадион.

В сряда от „червения“ клуб обявиха, че всички, закупили онлайн билети за сектор „А“, ще могат да ги ползват само ако бъдат презаверени на касите на стадион „Българска армия“ – в събота (14 май) от 10:00 до 19:00 ч. и в неделя (15 май) от 10:00 до 14:00 ч. Мотивите, според „армейците“, са свързани със сигурността на присъстващите в сектора по време на мача и интереса на привържениците на ЦСКА – София.

 

Възможното проникване на фенове на Левски в сектор, определен за привърженици на ЦСКА – София, би било предпоставка за напрежение и евентуални сблъсъци между поддръжниците на двата отбора. Поради тази причина по традиция „Вечното дерби“ се играе при предварително определени сектори за двете агитки, засилено полицейско присъствие и „буферни зони“, за които не се продават билети. При капацитет на Националния стадион „Васил Левски“ от над 43 хиляди седящи места, пуснатите в продажба билети са само 35 хиляди, общо за феновете на двата отбора.