Европа

Социолозите във Франция: Макрон губи мнозинство за парламент

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
773X435 Cmsv2 4985F7b8 1625 5739 Bdaf Ddfa4715c67b 6786576 Привърженици на лидера на левицата Жан-Люк Меланшон ликуват пред предизборния му щаб на 19 юни 2022 г. Снимка: Мишел Юлер / AP

Победа с вкус на поражение: коалицията "Заедно" на президента Еманюел Макрон със сигурност води на втория тур на парламентарните избори, но е далеч от абсолютно мнозинство след силния пробив на обединената левица, както и на Националния сбор, сочат екзитполовете.

 

Ако се потвърдят, тези безпрецедентни резултати поставят въпроса дали Макрон ще успее да прокара реформите, които обеща при преизбирането си през април, включително намаляване на данъците, повишаване на пенсионната възраст и реформа на социалните програми.

Според първите оценки коалицията на Макрон е на път да се окаже с между 200 и 260 места според различните социологически проучвания, което е далеч от целта му да постигне абсолютно мнозинство от 289 депутати от общо 577.

Сега лагерът на Макрон ще трябва да се бори срещу мощната обединена лява коалиция NUPES и нейния лидер, твърдолинейния ветеран Жан-Люк Меланшон. Според различни социологически институти NUPES ще се превърне в основната опозиционна сила с между 149 и 203 депутати в Националното събрание.

Парламентарните избори - четвъртите в рамките на два месеца след президентските - бяха до голяма степен пренебрегнати от французите, тъй като части от страната страдаха от безпрецедентна гореща вълна, което се отрази на избирателната активност на втория тур. Очаква се процентът на негласувалите да достигне между 53,5 и 54% - с повече от един пункт повече в сравнение с първия тур (52,49%), сочат социологическите проучвания. На първия тур отиващото си центристко мнозинство се изравни с левия алианс, като за всеки от тях гласуваха около 26 % от избирателите.

Мнозинството ще трябва да се справи и със засиления Национален сбор или Национален митинг (RN), който е голямата изненада на този втори тур с 67 до 100 места според оценките, спечелени след кампания на заден план, засенчена от двубоя между „Заедно“ и левицата.

Социологическите проучвания след първия тур миналата неделя даваха на крайнодясната националистическа партия на Марин льо Пен, преизбрана в Па дьо Кале, максимум 45 места. В резултат на това нейната партия ще може лесно да сформира парламентарна група, което дава възможност за повече средства и време за изказвания.