Euronews Сега

ПП-ДБ ще са готови с имена за кабинет до края на седмицата (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Днес се очаква да бъдат изчистени всички разговори по управленските програми на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като за тази цел работни групи от двете формации продължават със срещите.

Ще бъдат представени и разгледани управленските програми и на двете партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не желае да му бъдат поставяни ултиматуми от страна на ПП-ДБ.

Избягвам думите ултиматум и предупреждение, но след като Андрей Гюров говореше за победата си тази сутрин и едва ли не имало парламент заради тях, това не можем да им го спестим, защото не е вярно. Това коментира в кулоарите на парламента лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. И без тях щеше да има има парламент. Ако имат сериозен план да съставим кабинет, а ако нямат – бих го нарекъл изнудване, каза още Борисов.

След една от проведените работни срещи Николай Денков от „Продължаваме промяната“ коментира, че вече се работи по поименен състав на кабинет така, както са поискали от ГЕРБ, и ще опитат да се вместят в срока за представяне – до тази неделя.

Заместник-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров посочи, че те не са били поканени на преговорите и нямат информация как вървят те, но знаят какъв ще бъде изходът от тях – по думите му без успех в съставянето на правителство. Отстрани изглежда сякаш сме на една евроатлантическа сватба и двете страни преговарят за даровете, които да бъдат разменени, коментира Петров.

Борислав Гуцанов от БСП за България коментира, че партията изчаква ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ „да се прегърнат“ и едва след това те ще коментират преговорния процес между първите две партии.

Представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са разговаряли и за Бюджет 2023, като са поискали на нея да присъства и представител на Министерство на финансите.