Euronews Уикенд

Казусът „Македония“: Външно министерство за френското предложение за РСМ

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 183720

Министерство на външните работи с позиция по френското предложение за решение на спора между Скопие и София. Според ведомството ни на този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство, което изтича този месец. 

 

Според официалната позиция на външното ни министерство нито един от документите - Преговорна рамка, Заключения на Съвета на ЕС и Протокол от съвместно заседание по един от членовете от договора за добросъседство със Скопие - не отговаря на българските изисквания. 

От ведомството приветстваха конструктивния подход на Франция, но поясниха, че на този етап вече не съществува възможност за изпълнение на заложените критерии до края на Френското председателство, което изтича този месец. 

Обясниха и, че при нормални условия след постъпването на официално предложение от страна на Франция, Министерството на външните работи е щяло да внесе в Министерския съвет получените документи. 

 

При нормални условия и процедура, след постъпването на официално предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и доклад по тяхното съдържание и значение. На тази основа, правителството в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. 

позиция на МВнР

Уточниха, че към момента ведомството не може да изготви и да защити официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание. 

 

Понастоящем МВнР не може да изготви и да защити на тези формати официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание.

позиция на МВнР

И заявиха готовност да внесат проекта за протокол, за да може документът да бъде обсъден. 

А по-рано - от ПП излязоха с позиция, след видеообръщението на Слави Трифонов във ФБ по въпроса. 

От партията заявиха, че „г-н Трифонов е направил внушения и разпространил неистини относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония. И че, министър Генчовска е знаела за предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с Министерството на външните работи“.

Комисията в Народното събрание ще покани министъра на външните работи в оставка, за да представи анализа на МВнР.