Euronews Уикенд

Учредиха „Български възход“ на Стефан Янев

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 185112

Днес се проведе учредителното събрание на партията на бившия служебен министър-председател Стефан Янев. По негови думи политическата формация не е строго дефинирана като лява или дясна, а основната ѝ цел е реализиране на националния интерес. Янев увери, че партията е готова за избори.

 

Със звук на гайди беше учредената партията "Български възход" на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев. По неговите собствени думи целта на партията е да работи за реализирането на българския национален интерес и благосъстоянието на гражданите. 

 

Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Партията ще бъде тип "обединител" и ще обединява всички таланти, които могат да допринесат към добруването на България.

Стефан Янев, лидер на "Български възход"

А идеологията на Български възход по думите на Янев е националния консерватизъм - който се фокусира върху националната и етническата идентичност, но без да прилага крайно десни средства. Според председателя, партията не е създадена, за да чертае червени линии. 

 

Утвърждаване на ценностите - семейство, вяра, училище, общност и колектив. Ако ни изберат ние сме длъжни да си сътрудничим с всички. 

Стефан Янев, лидер на "Български възход"

Един от учредителите на новата партия е и регионалния министър от служебния кабинет - Виолета Комитова. Пред камерите тя заяви, че чрез законност и прозрачност ще спечели доверието на гражданите.

 

Много мразя страха на един човек да отиде при министър или в общината. Аз не искам това нещо да го има. Мечтая един ден, когато един гражданин отиде при някоя институция, тя да направи всичко възможно да му помогне, а не да му каже да се върне след 6 месеца. 

Виолета Комитова, учредител на „Български възход“

Стефан Янев обясни, че следващата стъпка е участие на партията на всички избори оттук нататък.