Общество

Стартира Euronews Bulgaria – нов филиал на марката Euronews

От Euronews България Euronews България
Theteameuronews Част от екипа на Euronews Bulgaria Снимка: Euronews Bulgaria

Euronews Bulgaria е новинарски канал, насочен към българска аудитория, който стартира на 5 май 2022 г. Каналът е филиал на водещия европейски новинарски канал Euronews, който ще отразява местни, регионални и международни новини по телевизията и дигиталните платформи на български език.

Стартирането на Euronews Bulgaria е важно събитие за развитието на Euronews, който от 2018 година създава пет филиални проекта. Проектът Euronews Bulgaria се реализира благодарение на партньорство, подписано през април 2021 г., между Euronews и телевизия „Европа“. Euronews Bulgaria е четвъртият филиал, който ще последва Euronews Albania, Euronews Georgia и Euronews Serbia. В края на този месец ще стартира и Euronews Romania.

2 Марина Стоименова, Главен редактор на Euronews Bulgaria Снимка: Euronews Bulgaria

Новият канал разполага със свои собствени екипи от кореспонденти не само в цяла България, а и в Брюксел. Euronews Bulgaria приема основните ценности на независимост, безпристрастност и плурализъм, които са в основата на редакционното съдържание на Euronews. Ценностите и идентичността на Euronews ще дадат на Euronews Bulgaria уникална позиция на българския пазар. Euronews Bulgaria разполага с цялото съдържание на Euronews, което е включено в редовните му новинарски бюлетини, заедно с оригиналното съдържание, създадено от местните екипи. В замяна на това, Euronews ще разчита на опита на журналистите от Euronews Bulgaria.   За да гарантира независимостта на новия канал, Euronews въведе различни механизми, които се оказаха ефективни в развитието на партньорската си мрежа. Те включват създаване на редакционен съвет, контролиран от Euronews и назначаване на Главен редактор, избран от  Euronews. Главният редактор на Euronews Bulgaria е служител на Euronews. Марина Стоименова, която е заемала няколко важни позиции в редакциите на Nova Broadcasting Group, e назначена на тази длъжност и ще ръководи редакционен екип от близо 50 служители (от общо 80 служители). Тя отговаря основните ценности на Euronews да бъдат стриктно следвани. Главният редактор докладва на Франсоа Шиняк – редакционен мениджър на филиалите на Euronews в централата на медията в Лион, Франция.

Новият канал разполага със свои собствени екипи от кореспонденти не само в цяла България, а и в Брюксел. Euronews Bulgaria приема основните ценности на независимост, безпристрастност и плурализъм, които са в основата на редакционното съдържание на Euronews. Ценностите и идентичността на Euronews ще дадат на Euronews Bulgaria уникална позиция на българския пазар. Euronews Bulgaria разполага с цялото съдържание на Euronews, което е включено в редовните му новинарски бюлетини, заедно с оригиналното съдържание, създадено от местните екипи. В замяна на това, Euronews ще разчита на опита на журналистите от Euronews Bulgaria. За да гарантира независимостта на новия канал, Euronews въведе различни механизми, които се оказаха ефективни в развитието на партньорската си мрежа. Те включват създаване на редакционен съвет, контролиран от Euronews и назначаване на Главен редактор, избран от Euronews. Главният редактор на Euronews Bulgaria е служител на Euronews. Марина Стоименова, която е заемала няколко важни позиции в редакциите на Nova Broadcasting Group, e назначена на тази длъжност и ще ръководи редакционен екип от близо 50 служители (от общо 80 служители). Тя отговаря основните ценности на Euronews да бъдат стриктно следвани. Главният редактор докладва на Франсоа Шиняк – редакционен мениджър на филиалите на Euronews в централата на медията в Лион, Франция.

Марина Стоименова, Главният редактор на Euronews България

Euronews Bulgaria ще излъчва денонощно, седем дни в седмицата, предлагайки новинарски бюлетини на всеки половин час и ще бъде достъпен за всички основни оператори в България: А1, Vivacom, Булсатком. Като пример за европейското си позициониране, каналът разполага с екипи в Страсбург и Брюксел, за да следи работата на европейските лидер. Екипът на Euronews Bulgaria е подготвил ексклузивни интервюта с влиятелни личности от цял свят.

„Гордеем се с всичко, което екипите на Euronews Bulgaria вече постигнаха. Те работиха ръка за ръка с екипите на Euronews, за да изградят качествена медия, която ще бъде уникална на българския пазар. Българската публика може да разчита на Euronews Bulgaria, да им предоставя безпристрастни и точни новини, с европейска перспектива.”

Франсоа Шиняк, редакционен мениджър на филиалите на Euronews

5752D52e 12C8 7A3f 9E55 9Bb49bc77316 Студиото на Euronews Bulgaria Снимка: Euronews Bulgaria

Със стартирането на Euronews Bulgaria, Euronews увеличава присъствието си в България: англоезичното му издание вече се излъчва и ще продължи да се излъчва в страната, чрез основните оператори. Euronews е водеща европейска медия, излъчваща новини 24/7, достъпни на 16 езика. Признат за надеждното си съдържание, Euronews се разпространява в 160 държави и 440 милиона домове по целия свят, достигайки до повече от 145 милиона човека всеки месец, както през телевизионната си програма, така и през дигиталните платформи, според Global Web Index. 

191Af41e 4C1c A8d9 1E98 Eff9e3e6a797 Част от екипа на Euronews Bulgaria Снимка: Euronews Bulgaria
За Euronews
„Всички гледни точки“. Euronews е водещата международна медия в Европа. Неговата мисия е да даде възможност на хората да формират собствено мнение, като предлага разнообразие от гледни точки: Euronews е

От стартирането си през 1993 г. в Лион (Франция), Euronews предоставя безпристрастни новини за публиката си по целия свят, достъпни в над 440 милиона домове в 160 държави, включително 68% от домовете в Европейския съюз + Обединеното кралство. Достига до над 145 милиона души всеки месец, независимо дали става дума за телевизия или цифрови платформи. 400 журналисти от повече от 30 различни националности работят в 12-те езикови издания на Euronews, отразявайки европейски и световни новини 24/7 на арабски, английски, френски, немски, гръцки, унгарски, италиански, персийски, португалски, руски, испански и турски. От 2018 г. Euronews стартира пет брандирани партньорски проекта: Euronews Албания, Euronews Грузия, Euronews Сърбия, Euronews Румъния и Euronews България.През 2016 г. групата Euronews стартира своя сестрински канал - Africanews, първият панафрикански многоезичен и независим информационен канал.