Икономика

Криптоанализатор: Европейската регулация е възможност за българския криптопазар

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Напълно сигурно е, че ще имаме една по-ясна регулаторна рамка и еднакви правила за всички участници и държави-членки на криптопазара, тъй като досега имаше фрагментирана система с различна регулация в различните държави. Това обаче ще дойде със спънки за дейността, особено на по-малки проекти.

Това каза пред Euronews Bulgaria Вяра Савова, адвокат и криптоанализатор.

Сериозните играчи на пазара приветстват регулацията, тъй като без нея не може да се расте след определен момент. Това е свързано и с липсата на сигурност, без ясно регламентирани правила. Стъпката е изключително полезна за пазара като цяло. Но разбира се ще има и проекти, които са по-малко доволни.

Регламентът ще започне да се прилага 12 месеца след публикуване за активи със сигурна стойност и 18 месеца след това за всички останали.

Важно е какво разграничение ще се направи между това какво ще попадне в обсега на регулация на финансовите инструменти и кое в обсега на криптото.

 

Работата по регулацията тепърва започва и много голяма роля ще имат компетентните органи на ниво държава-членка.

Регламентът се предоставя спрямо крипто активи и спрямо предоставящите услуги във връзка с криптоактиви. Правилата за издаване на криптоактиви вече ще бъдат много по-ясни. Всеки създател на криптоактиви ще трябва да отговаря на определени изисквания и да може да издаде т. нар. white paper, което е близко до проспект за борсово предлагане. Т.е. да се предостави определена информация и към регулаторите и към потребителите на съответния криптоактив.

Основен фокус на регулаторите е да се предостави сигурност на потребителите. Голяма част от регламентът е базиран на съществуващата регулация на финансовите инструменти.

Очаква се засилен интерес към лицензионните възможности на регулациите - т.нар „брюкселски ефект“, който видяхме при GDPR, т.е да се наложи като модел и на компании, които не таргетират на европейския пазар. Това е най-сложната регулаторна рамка и достигането на нейните изисквания ще гарантира, че този бизнес ще може да оперира навсякъде по света.

Оптимист съм как регулацията ще се отрази на българския криптопазар. Тя ще даде еднакви възможности на всички, тъй като се прилага еднакво навсякъде в ЕС. Това ни отваря възможност да привличаме и лицензираме проекти, които да оперират в целия ЕС.

Вижте цялото интервю във видеото.