Спорт

Два златни и един бронзов медал завоюва Боряна Калейн на Европейското първенство по художествена гимнастика

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Gold Medal снимка: Анна Недкова, БФХГ

Златни медали на топка и лента и бронзов медал на обръч спечели индивидуалната ни гимнастичка Боряна Калейн във финалите на отделните уреди на Европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Израел. В днешния ден Калейн игра без грешка съчетанията си и получи оценки от 35.350 на топка и 34.050 на лента като не остави шансове на конкуренцията при тези уреди. На обръч също игра стабилно и получи оценка от 33.900 и спечели бронзов медал. Първото място на този уред спечели София Рафаели от Италия с 36.000 точки.

"Доволна съм. Има неща, които не се получиха на съчетанието с бухалки, но това се дължеше на дългото състезание, на умората, на това, че просто не успях да се събера и да се мобилизирам достатъчно. Но определено съм щастлива от тези финали, издържах лентата, издържах топката и обръча, така че не мога да се радвам повече, отколкото се радвам в момента. Не мога да кажа кой медал тежи най-много, защото всички те са извоювани с много пот, кръв, труд, сълзи по време на тренировка. Всеки един медал е просто безценен".

Боряна Калейн

Втората ни представителка – Стиляна Николова, остана на 4-то място на лента, а на бухалки зае 5-ото място. Днес ансамбъл жени остана на 4-то място в съчетанието си на 5 обръча и на 5-о в смесеното съчетание с ленти и топки след допуснати грешки.

Ansamble1 снимка: Анна Недкова, БФХГ

Вчерашният ден бе успешен и за двете индивидуалистки като Боряна Калейн спечели сребърен медал, а Стилияна Николова взе бронз в индивидуалния многобой при жените. За последно България има абсолютна европейска титла в многобоя през 1994 г. в Солун - на Мария Петрова. А две гимнастички на почетната стълбичка в многобой за Европейско първенство е имало през далечната 1988 г. в Хелзинки, когато рамо до рамо застават Адриана Дунавска и Елизабет Колева.

Европейското първенство по художествена гимнастика в Тел Авив, Израел е успех за България – с общо 9 медала се прибира у дома българският щаб.

Повод за гордост са европейската титла на Боряна Калейн на топка и лента, както и шампионската титла за България отборно от вчерашния ден – индивидуалните гимнастички и ансамбълът заедно постигнаха най-висок резултат след изиграването на своите съчетания.

Още спортни новини вижте във видеото: