България

Окончателно: Не изпращаме оръжия в Украйна, а ремонтираме техника

От Георги Колев Георги Колев Редактор
2022042094530 1 Снимка: НС

Парламентът прие предложението на "Продължаваме промяната" и гласува мандат на правителството да предложи пакет от мерки за Украйна, сред които и военнотехническа помощ.

От общо гласували 217 души в пленарната зала, 200 бяха "за", 16 "против" и 1 "въздържал се". Предложението бе редактирано след полученото писмо на украинския президент Володимир Зеленски.

Дебатът, който продължи почти 6 часа и предизвика остра размяна на обвинения в залата, се случи на фона на два протеста пред Народното събрание. Заради споровете се наложи и пленарното заседание да бъде удължено.

Решението на парламента за мандат на правителството да предложи пакет от мерки за помощ на Украйна, не включва предоставянето на военна техника на Украйна, съобщиха от БСП.

 

БСП предотврати изпращане на оръжия за Украйна. Парламентарната група на “БСП за България“ подкрепи предложението на “Продължаваме промяната“, с което дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея.

съобщение на БСП

От ГЕРБ заявиха, че подкрепят предложението, защото искат да видят Украйна в Европейския съюз, както и продължаването на помощта за Украйна."Ние като част от ЕНП подкрепяме членството на Украйна в ЕС. ГЕРБ подкрепя и помощта за гражданите, бягащи от войната и считаме, че трябва да продължат доставките на хуманитарната помощ“, каза от парламентарната трибуна Десислава Атанасова.

 

С ясното съзнание, че това решение е едно нищо, ГЕРБ ще го подкрепи, защото ние сме убедени евроатлантици и бихме подкрепили всяко решение, което е в полза на мира.

Десислава Атанасова, ГЕРБ

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че страната не трябва да ограничава помощта си само до ремонт на военна техника. Същата теза изразиха и от ИТН.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че днешният вот е "вот на недоверие към правителството", което не може да вземе националноотговорно решение и затова то се гласува от Народното събрание.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък заяви, че българското правителство било "екстремистка групировка".

 

Това правителство иска война. Нека си гласуват проекторешенията. Щом искат война, ние, българските граждани, ще им я дадем.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“

След двучасов дебат Борислав Гуцанов от БСП заяви, че днешното решение е историческо. Той поиска и референдум за оръжията, а Любомир Каримански от ИТН определи това предложение като популистко.

В крайна сметка от три предложения мина само това на "Продължаваме промяната" - за ремонт на повредена военна техника.

Преди това депутатите отхвърлиха внесеното от ГЕРБ - СДС предложение. От 227 души, 100 бяха "за", 70 "против" и 54 "въздържали се".

Същото се случи и с предложението на ПГ на "Демократична България", което дори бе прегласувано. От 200 участвали 79 бяха "за", 50 "против" и 71 "въздържали се".

 

Самото решение на депутатите гласи следното:

 

Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея в следните направления:

 

  1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България.

 

  1. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа съобразно възможностите на Р България.

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС

б) помощ за украинските граждани бягащи от войната

в) възможности за изнасяне на украинското зърно във Варна

г) засилването на енергийно сътрудничество - доставки на електроенергия и природен газ от Украйна

д) ремонт на украинска военна техника

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и хранителни стоки.

 

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко и подписано от президента Володимир Зеленски, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. В него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.