Икономика

Полша и Турция помагат за износа на украинското зърно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 120714

На полско-украинската граница са предприети действия за увеличаване на капацитета на украинския износ на зърно. Правителството във Варшава взе това решение, защото световните доставки са значително намалени след нахлуването на Русия в Украйна. Износът на зърнени култури засяга много държави, сред които и Турция, затова и страната се включва в търсене на решение на проблема.

 

Полша планира да удвои капацитета на контролно-пропускателния пункт в Корчова, на границата с Украйна. Това съобщи полското правителство. Полска делегация посети Украйна, за да обсъди възможността за ускоряване на преминаването на камиони - най-вече с цел увеличаване на износа на украинско зърно.

Руската блокада на морските пристанища попречи на Украйна да изнесе милиони тонове пшеница на световния пазар. ООН твърди, че разполага с план, в който Турция играе основна роля.

 

През следващите дни събитията ще се развият скоростно. Опитваме се да решим този въпрос бързо чрез срещи между Русия, Украйна, ООН и Турция. Организацията на Обединените нации има план по този въпрос. Можем да кажем, че страните до голяма степен са съгласни с него.

Хулуси Акар, министър на отбраната на Турция

С началото на лятната жътва за украинските фермери, превозващите зърно са принудени да се борят да осигурят безопасни маршрути.


ООН твърди, че единственият начин за ефективно справяне с проблема и предотвратяване на ескалацията на продоволствената криза е да се деблокират морските доставки. Сухопътните маршрути за износ на зърно просто не могат да се справят с такива обеми.