Свят

Завод в САЩ увеличава производството на артилерийски снаряди за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Едни от най-важните боеприпаси за украинската армия идват от историческа фабрика в Скрантън, Пенсилвания, където тонове стоманени пръти се превръщат в 155-милиметрови снаряди за артилерийски системи.

Заводът за боеприпаси е един от двата обекта в САЩ, които произвеждат тези снаряди, които страната изпраща на Украйна, за да противодейства успешно на руските сили. Роботи помагат в производствения процес, а хората извършват периодични проверки за контрол на качеството.

Заводът в Скрантън има възможност да увеличи темпа на производство. В момента има договор за производство на около 11 000 снаряда с калибър 155 мм на месец. Това производство може да се увеличи драстично, според нуждите. Хубавото е, че може да стане без дълъг процес на договаряне.

Синтия Кук – директор в Център за стратегически и международни изследвания

Пентагонът е инвестирал 1.45 милиарда долара, за да разшири производството на артилерийски снаряди – от 14 000 на месец досега до 24 000 по-късно тази година. До пет години производството им ще се утрои.

Украинската армия изстрелва по около 1000 артилерийски снаряда всеки ден по руски позиции на фронта.

Освен помощта, която се изпраща на Украйна, САЩ искат да разпологат с достатъчно боеприпаси при един потенциален конфликт с Китай.

Зад мен е завършеният продукт. Боядисан в зелено, тежи приблизително 35 кг. Това е само стоманената обвивка. След това снарядът ще бъде изпратен във военния завод в Айова, където ще бъде сглобен, опакован и готов за употреба.

Ричард Хансен – мениджър в завода за боеприпаси в Скрантън

Някога това място е било гара за парни локомотиви, но американската армия го преобразува в завод за производство на артилерийски снаряди по време на Корейската война.

Пентагонът е предоставил на Украйна повече от 1 милион 155-милиметрови снаряда от началото на войната.