Европа

Димитрина Пандурова, журналист: Най-големият виц е, че Германия е точна страна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Национална транспортна стачка се провежда днес в Германия. Новината съобщи синдикатът И ЕВ Джи. В протеста ще се включат дори служителите от държавната железопътна компания Дойче бан. Транспортът няма да се движи за период от общо 8 часа - от 3 през нощта до 11 сутринта. Гражданите трябва да вземат предвид, че ще има както закъснения, така и напълно отменени пътувания.

От синдиката настояват за увеличение на възнагражденията с 12%, или най-малко 650 евро на месец. Междувременно, друг профсъюз – Верди, също призова работниците по аерогарите за протести. Към момента властите на летището в Хамбург са потвърдили, че всички излитащи полети ще бъдат отменени в четвъртък и петък. Това ще засегне около 80 000 пътници. При предишната 24-часова стачка в края на март самолетите, влаковете и автобусите останаха празни. Стачката ще засегне и летищата в Дюселдорф и Бон/Кьолн.

„Ние сега плащаме цената на тези мерки, за които все повече политици признават, че бяха абсолютна грешка. Много е лесно да фалираш един бизнес и да го изправиш до стената, особено що се отнася до транспортния, въздушния, туризма. Сега виждаме, че е изключително трудно да ги рестартираш.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria журналистът Димитрина Пандурова, която живее и работи в Германия.

„Много хора от тези сектори напуснаха работа. Ние сега тепърва навлизаме в една спирала на протести, които по мое мнение ще продължат през цялата година и техният пик вероятно ще бъде през лятото“, допълни тя.

Съвсем наскоро стана ясно, че Дойче бан е осъден за миналата година да плати 3.8 млн. евро обезщетение за закъснели и неизпълнени по график маршрути и линии. Това е безпрецедентна сума.

Димитрина Пандурова, журналист

„Това е третата стачка на германските железници за тази година, но при предишните в Мюнхен специално автобусите не спряха, но пък спря метрото, което предизвика абсолютно безпрецедентни задръствания в целия град“, обясни още журналистът.

Авиокомпаниите предупредиха, че лятото ще има стотици отменени полети, посочи Пандурова.

„Когато се каже, че Германия е точна страна – съжалявам, но това е може би най-големият виц, който може да се разкаже днес за тази страна“, смята журналистът.

Целия разговор вижте във видеото.