Европа

Макрон се опитва да възроди диалога, но протестите не спират

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна на посещение в южния град Ганж, където беше посрещнат с протести. След приемането на спорната пенсионна реформа, държавният глава прави опити за провеждане на диалог с хората, които обаче изглеждат непреклонни.

В Ганж по план Макрон трябваше да посети местно училище и да разговаря с учители и ученици. В началото обаче изгасен токът, което според запознати, било част от протестните действия. Десетки полицаи бяха разположени в малкия град, за да попречат на тълпата да се приближи до училището. За кратко униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хората, но някои се опитаха да щурмуват загражденията. До сблъсъци за щастие не се стигна.

Демонстрации имаше и в Париж. Десетки жп служители запалиха огън пред известната гара Гар Дю Лион.

 

Искаме да покажем, че мобилизацията продължава. Няма начин да оставим тази реформа да мине. Така че ще е необходимо повече време. Протестът приема различни форми, както по време на речта на Макрон в понеделник с концерта на тигани и тенджери. Вчера, когато той отиде в Елзас, където бяха арестувани хора и го освиркаха, това обиколи света.

Фабиен Вилдю, представител на синдикатите

За международния ден на труда 1 май са организирани най-масовите протести. Синдикатите прогнозират хиляди демонстранти да излязат по улиците на Париж.