Общество

Цветан Василев e обявен за международно издирване

От Euronews България Euronews България
Cvetan Vasilev BGNES Цветан Василев. Снимка: БГНЕС

Банкерът Цветан Василев отново е обявен за международно издирване. Миналата седмица за него е била издадена Европейска заповед за арест, а от тази седмица е подаден за издирване от Интерпол. Причината е ново разследване срещу него, по което работи Софийската градска прокуратура.

Това каза главният прокурор Иван Гешев в Бургас.

„Това, което ми е известно е, че е изготвена нова европейска заповед за арест. Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото „КТБ", за което припомням той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е това, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на Прокуратурата", каза още Гешев.

Миналия август адвокатът на Василев – Константин Симеонов, съобщи, че по искане на банкера, Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата на Интерпол, свързани с Василев. Той влезе в системата през 2014 година, когато започна разследването за фалита на КТБ и се оказа, че е напуснал страната, съобщи държавното радио.