Икономика

Не може да се очаква поевтиняване на стоките, прогнозира финансист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Поевтиняване на стоките у нас не може да се очаква, докато инфлацията е положителна. Това коментира икономистът Любомир Дацов, в отговор на новината, че инфлацията у нас е спаднала до 14%. Според експерта, споразумението между коалициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за намаляване на бюджетния дефицит до 3%, не може да стане без увеличаване на данъците.

 

За да паднат цените, трябва да има отрицателна инфлация. От началото на годината ние имаме 2.5% инфлация. Тоест, всеки месец имаме някъде около 0.8% инфлация – толкова беше на годишна база преди.

„За да има спадане на цените, ние трябва да имаме минус 15, минус 20 процента инфлация. А ако тя е 5-6%, това означава, че цените са се увеличили с 5-6% спрямо това, което е достигнато вече“, поясни Дацов.

 

Линиите на инфлацията са съвкупното предлагане. Ние имаме няколко големи проблема. Едно е, че бюджетът продължава да „ръси пари“ – всеки месец между 600 и 800 милиона дефицит. Което означава, че ти помпаш инфлацията.

Няма казване откъде ще бъдат намалени данъците, посочва икономистът.

За да се стигне до 3% бюджетен дефицит, трябва да се намерят отнякъде 3 милиарда лева спрямо тренда на разходите, който е сега. Откъде ще бъдат намалени тези разходи, пита той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.