Спорт

Отборно България стана шампион на Европейското по художествена гимнастика в Израел

От Мелина Василева Мелина Василева Стажант
Gimnastika Българският щаб, снимка: Анна Недкова, БФХГ

Българският отбор, съставен от двете ни най-силни индивидуални гимнастички – Боряна Калейн и Стиляна Николова, заедно с новия ансамбъл, успяха да завоюват златото в отборното класиране на Европейското първенство. Това стана възможно, благодарение на добрите резултати и стабилната игра, показани от индивидуалистките през предишните дни, както и доброто представяне на петте момичета на Весела Димитрова. Второто място в отборната надпревара спечели Италия, а на трето място останаха домакините от Израел, за които това състезание се оказа изключително силно – Дария Атаманов спечели злато в многобоя, а ансамбълът на Израел също спечели първото място в многобоя по-рано днес.

Ansambal Ансамбъл жени, съчетание с 5 обръча, снимка: Анна Недкова, БФХГ

Българският ансамбъл днес остана четвърти в многобоя (сбор от точките на двете съчетания, изиграни в днешния състезателен ден). На съчетанието с 5 обръча Женина Трашлиева, Вая Драганова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и София Иванова получиха оценка 34.650, а на съчетанието си на топки и ленти, в което Маргарита Василева играе вместо Вая Драганова, получиха 29.500 след допуснати грешки.

Ansamble2 Ансамбъл жени, смесено съчетание, снимка: Анна Недкова, БФХГ

Утре надпреварата започва отначало с финали в отделните уреди. Ансамбълът ще спори за медали в двете съчетания – на 5 обръча и смесеното, а Боряна Калейн и Стиляна Николова се класираха за всички 4 финала – на топка, бухалки, лента и обръч, където отново ще са сред основните претендентки за почетната стълбичка.