Свят

Руски съд отказа да пусне от ареста журналиста от Wall Street Journal

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Московският градски съд отхвърли жалбата срещу задържането на Иван Гершкович, който беше арестуван по обвинения в шпионаж. Така журналистът от Wall Street Journal ще остане в ареста поне до 29 май. Властите са отхвърлили предложенията мъжът да бъде пуснат под домашен арест или под гаранция.

Съединените щати осъдиха решението на властите. Американският посланик в Москва - Лин Трейси, нарече обвиненията "безпочвени" и призова за освобождаването на журналиста, както и на американския бизнесмен Пол Уелън, който излежава присъда за шпионаж в Русия.

 

Ще продължим да подкрепяме Иван и семейството му и очакваме руските власти да му осигурят постоянен консулски достъп.

Лин Трейси, посланик на САЩ в Русия

По-рано властите в Москва осъдиха опозиционера Владимир Кара-Мурза, на 25 години затвор в колония със строг режим за държавна измяна и други обвинения, свързани с критики към войната в Украйна.

Според вдовицата на отровения бивш руски шпионин - Александър Литвиненко, присъдата на Кара-Мурза е акт на отмъщение.

 

Владимир Кара-Мурза застана зад закона "Магнитски" и започна тази борба срещу престъпността, срещу корупцията в Русия много отдавна. Това послание, това, което направиха с него, може да уплаши хората. Но това не означава, че ще им попречи да разберат какво точно се случва.

Марина Литвиненко, вдовица на бившия руски шпионин Александър Литвиненко

Председателят на Европейския парламент, Роберта Мецола, призова за незабавното освобождаване на Гершкович и руския опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в наказателна колония близо до Москва. От екипа му не изключват да е бил отровен отново или разболян умишлено.