Euronews Уикенд

Газпром спря газа на Франция и го намали за Италия и Словакия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Gaz 3 620X413 Снимка: АР

Русия обяви нови ограничения в доставките на природен газ за Европа. Потоците за Италия и Словакия бяха намалени наполовина, а за Франция бяха напълно прекратени. Това е трети пореден ден на значителни намаления на горивото. Руският дъpжaвен eнepгиeн гигaнт „Гaзпpoм“ заплашва, чe мoжe дa cпpe нaпълнo дocтaвĸитe нa пpиpoдeн гaз пo тpъбoпpoвoдa „Ceвepeн пoтoĸ“.

 

Цените на природния газ нарастват, а Европа е принудена да използва запасите си в газохранилищата, които пълни за следващия отоплителен сезон.
Франция съобщи, че доставките на руски газ през Германия са преустановени от 15 юни насам. Италия и Словакия получават под половината от обичайните обеми през газопровода "Северен поток", пресичащ Балтийско море от Русия до Германия и осигуряващ 40% от руските тръбопроводни потоци към ЕС.
По-рано тази седмица "Газпром" намали доставките си на природен газ по газопровода "Северен поток" с 60% или под 70 милиона кубически метра на ден, доста под половината от сегашната норма.
Работим с реален риск, доставките да бъдат спрени изцяло, подчертаха от словашката компания.

 

Договорът за диверсификация, който сключихме за добив в Северно море, и корабите на L&G представляват 50%. Имаме достатъчен резерв, закупихме колкото резервите в размера, който Газпром отряза.

Ричард Прокипчак, директор на SPP

Ръководителят на руския енергиен гигант "ГАЗПРОМ" заяви, че ще играе по собствените си правила.

 

Това е нашият продукт и нашите правила. Ние не играем по правила, които не сме създали. Свидетели сме на сътресения в цените на газа, както и на свръхвисока нестабилност на пазарите на суровини и много висока инфлация.

Алексей Милер, ръководител на "Газпром"

Италия, подобно на Германия, е силно зависима от руския газ, който представлява 40% от нейния внос. На Полша, България, Финландия, Дания и Нидерландия доставките на руски природен газ вече бяха спрени, след като отказаха искане "недружелюбните страни" да плащат в руски рубли.
Наскоро ЕС договори шести пакет от санкции срещу Русия след нахлуването й в Украйна, включително забрана за внос на повечето руски петрол до края на годината. Германия също така преустанови сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", който щеше да удвои доставките на руски газ за нея.
Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди, че икономиката на континента може да влезе в рецесия, ако руските енергийни доставки спрат, въпреки че засега случаят не е такъв.