Политика

"С котешки стъпки вървят едни към други": Поведението на политиците през погледа на специалистите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Позитивен сигнал е, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат, за да разговарят. Около това мнение се обединиха в студиото на „Добро утро, Европа“ доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации и преподавателят по журналистика в УНСС Илия Вълков. Според тях обаче и двете политически сили ще имат проблем с това да обяснят на своите избиратели влизането си в такъв съюз.

Според доц. Александър Христов след изборите виждаме ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да стъпват с котешки стъпки едни към други и без предизборното яростно говорене. Той определи идеята за ротационен председател на Народното събрание като интересно изобретение и каза, че председателската функция е изключително важна, защото е както символна, така и представителна.

„Това е първият тест, по който се познава кой ще бъде водещ между двете политически сили“

доц. Александър Христов, Център за анализи и кризисни комуникации

Илия Вълков се усъмни, че предсрочните парламентарни избори ще се разминат. Според него в следващите 10 дни ще стане ясно дали всъщност ще има някакво позитивно развитие на преговорите, които двете работни групи водят. Сред знаците, които ще подскажат как вървят разговорите, е това дали ще намалят публичното говорене и присъствието в социалните мрежи, каза още той, а добър сигнал ще е, ако отказват такива изяви.

Изборът на председател на Народното събрание също е тест, защото без него тази институция не може да работи. Подходът на двете първо политически сили до този момент обаче сякаш показва компромис от страна на ГЕРБ-СДС, защото в първите часове след изборите лидерът им Бойко Борисов настояваше първо да се създаде коалицията и тогава да се преговаря за постове и политики. Лидерите на ПП-ДБ настояваха обратното. Виждаме, че се върви по желанието на втората политическа сила, а не първата.

Илия Вълков, преподавател по журналистика в УНСС

Според Илия Вълков ролята на председател на Народното събрание ще се окаже изключително важна, особено ако се изпълнява в управление на малцинството и има сериозен проблем със събиране на парламентарна подкрепа.

Цялото интервю вижте във видеото.