Икономика

Украйна и Русия алармират, че зърнената сделка е пред провал

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

И Русия, и Украйна алармираха, че зърнената сделка за износ на пшеница е пред провал. Срокът ѝ на действие изтича на 18 май, но Москва не е склонна да продължи споразумението. Последно то бе удължено от руска страна със 60 дни, вместо 120. От една седмица нито един кораб в Истанбул не е инспектиран.

Един месец преди изтичане на зърнената сделка, сключена между Русия, Украйна, ООН и Турция, двете воюваши страни предупреждават, че тя може да спре. Перспективите за възобновяването на сделката за износ на зърно през Черно море не са добри, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За съжаление, ситуацията по отношение на коригирането на втората част от споразуменията все още няма тенденция към подобряване.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

От своя страна Украинското министерство на възстановяването заяви, че сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена, след като Русия отново блокира проверките на кораби, които плават в турски води съгласно споразумението.

От 10 април руската страна в Съвместния координационен център на Истанбул едностранно спря регистрацията на кораби, представени от украинските пристанища за формиране на план за инспекция. Договореностите допускат безопасния износ на зърно през някои украински черноморски пристанища във военновременни условия.

За втори път през последните 9 месеца не беше изготвен план за проверка. Нито един плавателен съд не е бил инспектиран. Това застрашава функционирането на зърнената инициатива, се казва в съобщението на украинското ведомство.

На 22 юли миналата година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставките на храни и торове на международния пазар. Един от тях утвърждаваше механизъм за износ на зърно от украинските пристанища на Черно море. Друга част от споразуменията касаеше достъпа на руски храни до международните пазари.  

Първоначалният срок на споразуменията беше 120 дни, но през ноември беше удължен с четири месеца. На 18 март Русия обяви удължаване на сделката с още 60 дни, но предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на меморандума, който беше подписан с ООН. 

Западните сили наложиха на Москва строги санкции заради инвазията ѝ в Украйна. Износът на храни и торове от Русия не подлежи на санкции, но руските власти казват, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застрахователната индустрия са "пречка" за такива доставки.