Икономика

Туристи напълниха Арбанаси и Велико Търново за празниците

От Euronews България Euronews България

Български и чуждестранни туристи напълниха Велико Търново и Арбанаси за празниците. Старата столица е задължителна дестинация за чуждите групи заради богатата история и манастирите в околностите. Арбанаси привлича с живописната природа, кухнята и историческите забележителности.

За чуждите туристи, които посещават България, Велико Търново е задължителна дестинация в маршрутите. Чужденците се впечатляват от манастирите и църквите, и православните обреди за Великден.

 

В момента придружавам 27 испанци, едноседмична група, впечатляват се от декорацията, от яйцата, от цветята… Това е нашата средновековна столица. За съжаление сме за малко време, разходихме се из центъра и сега – Царевец.

Николина Вълканова , екскурзовод

В България вече посетихме София, Пловдив, Бачковски манастир. Разглеждаме Велико Търново, има впечатляваща история.

Алфонсо Гонсалес, турист от Испания

България е много хубава страна, но ние сме тук само за няколко дни. Сега ще разгледаме тази средновековна крепост.

Салим Мерали, турист от Канада

В традиционните механи в Арбанаси чужденците поръчват специалитети от националната ни кухня.

 

Сега има доста румънци, испанци, италианци... Харесват традиционна българска кухня - кавърма, сачове, ние сме известни с телешките жили… Общо взето, харесват българските неща.

Тодор Марков, управител на ресторант

Нашата фирма транспортира американските туристи, които пътуват с дунавските круизи. По обед са в Арбанаси, следобед в Търново и по вечеря заминават за Русе. Констанцалиевата къща посещават, църквите посещават…

Петров, шофьор на фирма-превозвач

Често българските гости, които пътуват, се отбиват, макар и за часове, в Арбанаси.

 

Обичаме да идваме на Арбанаси , харесва ни особено за деца е много подходящо за отдих, за еднодневна разходка в случая сме дошли само за днес! Ще пообиколим, ще разгледаме, ще хапнем, много са гостоприемни всички и ще се приберем.

Петров, шофьор на фирма-превозвач

На службата за Възкресение Христово в полунощ на Царевец присъстваха над 3000, сред които и стотици румънци и други чужди туристи.