България

С колко се оскъпява агнешкото от фермата до трапезата?

От Euronews България Euronews България

Част от българите няма да си позволят традиционното за празничната трапеза за Великден и Гергьовден агнешко месо. Причината – цената му тази година е от 25 до 30 лева за килограм. От фермата излиза на двойно по-ниска цена, но заради обработката и транспорта се оскъпява, обясняват животновъдите.

В семейството на Теодора Миновска от великотърновското село Първомайци името Георги се предава от поколения. Фамилията ѝ всяка година празнува Гергьовден тържествено като голям празник.

Много тържествено винаги сме го празнували, сутрин рано ставаме , всеки бърза да украси всички порти на двора с цветя. С неизменното агнешко месо на трапезата, имали сме агнета, кози. Последните години го купуваме, тази година обаче цените наистина са шокиращи, цените са невъзможни! Ние сме работещи хора вкъщи и пак ми се струва, че е голяма сума! Докато не се изплатят сметките за отопление и осветление…пак ще си направим трапеза, но без агнешко месо – ами друго, което е по-достъпно, на по-ниска цена..

Теодора Миновска, секретар на НЧ „“Иван Вазов“

Цената на агнешкото от производител е между 10 и 12 лева за килограм живо тегло. От фермата до търговската мрежа обаче, тя се удвоява заради разходи по обработката и транспортирането му.

Големите търговци, като дойдат да купят от една голяма ферма, да натоварят примерно 200 агнета, те имат само в транспорта „фира“ на агнето между кило и половина и две на бройка. Транспортът си е отделно, шофьори- отделно, товарачи – отделно. Касапите са най – голямото перо, когато вече като влезе в кланницата, тези хора не работят без пари. И до крайния потребител цената вече 100% е над 25 лева до 30!

Красимир Кирилов, овцевъд

Според Теодора обаче по-важно от това, което ще сложим на трапезата, е да се помолим в църквата, да бъдем смирени и да зарадваме някого на празника.