Европа

Агнешкото в Гърция по-евтино, отколкото у нас

От Euronews България Euronews България

В Атина, преди Великден, се опитват да се справят както с празничната суматоха, така и с нарастващата инфлация, за да подредят великденската трапеза.

"През последните 10 дни хората пазаруват за Великден, основно агнешко и козунак. Килограм месо струва от 9 до 10 евро. Както знаете, инфлацията се увеличи, а ние се постарахме да запазим цените на миналогодишните нива", казва месарят Андреас Ниотис.

Въпреки разумните цени някои все пак се затрудняват да си купят месо. Казват, че имат по-малко пари, отколкото миналата година.

"Цените са много добри. Намерих козе и агнешко за 8 евро. Миналата година бяха по-скъпи, така че мисля, че цените са добри". "Цените са приблизително същите като миналата година. Въпреки това хората нямат пари, това е проблемът. Хората не могат да си плащат сметките", коментират клиенти.

В Гърция по време на празниците хората купуват и свещи, шоколадови яйца и подаръци за децата.

 

Много сме доволни. Много е оживено, хората са излезли да пазаруват. Повечето купуват играчки и великденски свещи. 

Агелос Метаксас, управител на магазин за играчки

Но някои се замислят, преди да купят подаръци, като тази 24-годишна студентка по журналистика.

"Дойдох да купя великденска свещ за кръщелника си. Може да намериш нещо на достъпна цена, но то обикновено не е това, което детето иска. Трудно е да се задоволят желанията на детето и в същото време да не се дадат много пари", казва студентката Филина Чацигеоргали.

"Потребителите посещават откритите пазари и магазини. Сравняват цените и търсят най-добрите оферти. Много от тях изчакват да пазаруват в последния момент, надявайки се да намерят още по-добри цени на храни, играчки и великденски подаръци", предава Апостолос Стаикос от Euronews Гърция.