Икономика

Спор заради преместването на „червените фенери“ в Амстердам

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Прочутият Квартал на червените фенери в Амстердам се оказа "ябълката на раздора" между секс труженичките, кметската управа и жителите на града. Доста хора се противопоставиха на решението на кмета Фемке Халсема знаковият район с публичните домове да бъде преместен в предградията на града. Самите представителки на древната професия не искат да се местят на ново място. 

 

Жители на Амстердам се присъединиха към борбата на проститутките срещу плановете за преместване на Квартала на червените фенери в покрайнините на града. На публични изслушвания противници на този ход се присмяха на кмета на Амстердам, държейки червени фенери, символ на протеста.

 

Ние сме против огромен публичен дом, защото живеем в жилищен район и не искаме неудобства. Имаме училища в нашия квартал, много деца. Не искаме там да идват туристи като тези в Квартала на червените фенери.

Стан Черски – жител на Амстердам

Не, наистина е трудно да се угоди на всички по тази тема. Винаги ще има протести. Има съпротива срещу всяко решение, което вземем.

Фемке Халсема – кмет на Амстердам

Секс труженичките се противопоставят на това решение... с аргумента, че може да застраши безопасността им и да влоши условията на труд.

 

Лично аз се възмутих, че кметът казва, че ние сме само туристическа атракция и хората идват да ни се присмиват и унижават в Квартала на червените фенери. Това просто не е така.

"Мишел" – проститутка

Поддръжниците на преместването твърдят, че то може да изчисти имиджа на Амстердам като "град на греха" и да спаси центъра му от масовите туристи.

Някои международни организации също не са доволни - като Европейската агенция по лекарствата, която се опасява, че еротичен център близо до сградата ѝ може да повлияе негативно на репутацията ѝ.