Добро Утро, Европа

Зарков, СО: 50 лв. глоба за бричка в центъра от 1 декември до края на февруари

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Zafir Zarkov Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столична община

София е в котловина и това оказва сериозно влияние върху качеството на въздуха особено в зимните месеци. Столична община има програма за подобряването на качествата на въздуха с над 83 мерки, една от които е въвеждането на нискоемисионни зони в центъра.

Това заяви пред Euronews Bulgaria Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столична община.

 

Бяха проведени редица анализи, в които стана ясно, че основният замърсител в града е битовото отопление – около 60%, около 30% е ветровото ресуспендиране на прхови частици от кални точки – булеварди, улици и тротоари и на трето място с над 10% значимост е транспортът. Целта на мерките е постигане на въздух в нормите на националното законодателство.
Най-важната мярка е подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни. На второ място увеличават кратността на миенето на улиците и над 100 кални точки да бъдат рекултивирани. На трето място се повишава качеството и екологичността на транспортните средства, изграждане на метрото и в продължение е въвеждането на нискоемисионните зони.
Големия и малък ринг на нискоемисионните зони са оборудвани с акмери за четене на номерата на автомобилите. Те са във връзка с ДАИ и базата им данни, за да бъде ясно зад този регистрационен номер какъв екологичен клас стои. Предложението ми е от 1 декември до края на февруари най-замърсяващите автомобили да не влизат в идеалния център на София. Ако влезе ще бъде сниман и санкциониран по съответния ред. Глобите започват от 50 лв.