Свят

Възкресение Христово - празнуват православните християни по света

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Православните християни по света отбелязват Възкресение Христово. На различни места бяха отслужени празнични литургии, а духовните водачи призоваха за мир и любов в Бога. В Русия и Украйна, които са източноправославни държави, службите минаха в сянката на войната. 

Вселенският патриарх Вартоломей I, духовен водач на православните християни по света, ръководи среднощната литургия за Възкресение Христово в църквата "Свети Георги" в турския град Гьокчеада. Вартоломей се счита за пръв сред равни сред източноправославните патриарси.Той ръководи гръцката православна църква и някои други деноминации, но големи части от източноправославния свят се самоуправляват под ръководството на собствени патриарси.Православните християни по света празнуват Възкресение по стария Юлиански календар.

Хиляди православни богомолци присъстваха на литургията за Възкресение Христово в йерусалимски храм на Гроба Господен. Празничното богослужение отслужи йерусалимският патриарх Теофил Трети. 

В Москва службата бе водена от патриарх Кирил, който отправи призив към руснаците и украинците да направят всичко възможно за скорошно приключване на конфликта.

На литургията присъства и руският президент Владимир Путин, облечен с черен костюм.

Патриархът на Коптската православна църква в Египет Тауадрос Втори оглави Великденската литургия в катедралата "Св. Марко" в квартал Абасия в столицата Кайро. На празничната служба присъстваха представители на правителството, президента, чуждестранни посланици, общественици.