Свят

Хиляди поклонници видяха чудото в църквата на Божи гроб в Йерусалим (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Християнски поклонници от цял свят изпълниха до краен предел Църквата на Божи гроб в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото на Благодатния огън – древен, мистериозен ритуал, който и тази година предизвика напрежение с израелската полиция.

В хилядолетната церемония пламък – запален по чудотворен начин в сърцето на гроба на Исус – се използва за запалване на свещите на духовници и миряни от православните общности по света. 

Малко по малко притъмнялата църква се облъчва от малки петна светлина, които в крайна сметка осветяват цялата сграда, когато се провъзгласява възкресението на Иисус. След това със самолети части от Огъня се пренасят до всички източноправославни страни, включително България. 

В първите минути след запалването Огънят има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Тази година много богомолци останаха извън църквата, където според християнската традиция е бил погребан Иисус.

Израелските власти ограничиха ритуала до около 1800 души, които можеха да влязат в храма. Мотивът – охрана на обществената безопасност.

Християнското малцинство в Йерусалим – затънало в израелско-палестинския конфликт и притиснато между евреи и мюсюлмани – се страхува, че Израел използва допълнителните мерки за сигурност, за да промени статута им в Стария град, осигурявайки по-голям достъп на евреите, като същевременно ограничава броя на християнските богомолци.