Добро Утро, Европа

Енергиен експерт: Ако спрем ядрената енергия и газа, трябва да се върнем към въглищата

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Boian Rashev Боян Рашев, експерт по опазване на околната среда

Ако газа и ядрената енергия не са „зелени“, то Европа като алтернатива ще трябва да ползва повече въглища. Това е много странно решение.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Боян Рашев, експерт по опазване на околната среда, след като евродепутатите в две ключови европейски комисии отхвърлиха класифицирането на ядрената енергия и газа като "зелени".

 

По думите му, комисиите би трябвало да се сещат, че Европа е в особено дълбока енергийна криза. Реално по-иновативен енергиен източник от ядрената енергия все още няма на тази планета. Да твърдим, че възобновяемите енергийни източници са по-иновативни е малко странно, каза експертът. Източниците, които могат да ни дадат голямо количество енергия, която е контролируема са ядрената енергия, въглищата, газът и нефтът. От всички тези неща Европа има най-много залежи на въглища. Така че ако търсим логиката на това решение за енергийна независимост, то газ и уран нямаме и остава да добиваме въглища и да ги горим. Но не мисля, че точно това имат предвид, каза Рашев.
По думите му, решенията в енергийната политика не се вземат на база реалностите, а на база идеология. Идеологията казва – ние ще станем „зелени“ и ще ползваме само ВЕИ-та. Сегашното решение е поредната стъпка в тази посока, която ще задълбае кризата още повече. Германия е страната с най-много ток от вятърни и слънчеви източници и там хората плащат най-скъпия ток в света. Логиката е, че след първоначалната инвестиция, след това добиваната от възобновяеми източни енергия да поевтинее, но това не се случва. Причината е, че получаваш евтин ток, но не тогава когато ти трябва, тоест той няма стойност. И става проблем – някой трябва да ти даде ток когато те не работят и после същият този някой трябва да спре да работи, когато те произвеждат много, което дава огромни системни разходи.

Благодарение на ядрената си централа, въглищата и ВЕЦ-овете, България е защитена пефректно откъм електроенергетика за разлика от целия останал свят. Откъм газ обаче очевидно имаме проблем и най-доброто решение за това е собствения добив, за който никой не говори. Говори се само за внос, което е странно, каза Рашев.