Европа

Евродепутатите отхвърлиха класифицирането на ядрената енергия и газа като "зелени"

От Euronews България Euronews България
Ep

Силно противоречивият план на Европейската комисия за възприемане на газа и ядрената енергия като устойчиви енергийни източници беше отхвърлен във вторник от две ключови парламентарни комисии. Комисията по икономически и финансови въпроси и комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните отхвърлиха предложението във вторник, като 76 евродепутати гласуваха против и 62 гласуваха "за".

В изявление евродепутатите от комисиите казаха, че „признават ролята на ядрената енергия и изкопаемия газ за гарантиране на стабилни доставки на енергия по време на прехода към устойчива икономика“. „Но те считат, че техническите стандарти за скрининг, предложени от Комисията в нейния делегиран регламент, не зачитат критериите за екологично устойчиви икономически дейности, както е посочено в чл. 3 от Регламента за таксономията“, се добавя oще в изявлението. Те също така поискаха всички нови или изменени делегирани актове да подлежат на обществени консултации и оценки на въздействието.

Възражението ще бъде поставено на пленарно заседание през първата седмица на юли. Този ход изправя законодателите срещу мнозинството държави-членки, начело с Франция, които подкрепиха включването както на газа, така и на ядрената енергия в таксономията на ЕС.

По-малка група, включваща Люксембург, Испания, Австрия и Дания, беше яростно против класификацията на газа и ядрената енергия като зелена инвестиция, докато Германия, която е силно зависима от газа, възрази срещу включването на ядрената енергия като устойчива.

Отхвърлянето на плановете на ЕС от комисиите беше приветствано от климатичните активисти.

„Депутатите застанаха с Украйна днес, като гласуваха да спрат да захранват военната машина на Путин с повече пари и да разпалват кризата с климата и природата“.

Ариадна Родриго, Грийнпийс

„След повече от 100 дни на тази опустошителна война сега Европейският парламент трябва веднъж завинаги да отхвърли признаването на изкопаемия газ и ядрената енергия за зелени през юли. Не давайте този срамен подарък на Путин и неговите лобисти“, каза още тя.

Мариана Лопес Давила, програмен мениджър (ECOS), също коментира като каза, че гласуването „показва желанието на Парламента да остане верен на науката и ни дава надежда, че ЕС все още може да поведе света към едно наистина устойчиво бъдеще."

"Все пак ветото все още не означава сключена сделка. Членовете на Европейския парламент имат уникален шанс да водят разговора и да избегнат добронамерени инвестиции в екологично вредни проекти", добави тя.

 

Приета през 2021 г., таксономията е каталог, който помага на частните и публичните инвеститори да правят информиран избор за инвестиции, съобразени с климата. Той включва дълъг списък от проекти, които имат „съществен принос“ към поне една екологична цел на политиката на ЕС в областта на климата като същевременно избягват значителна вреда за останалите такива.

Секторите, които вече са обозначени като зелени според таксономията, включват слънчева енергия, геотермална енергия, водород, вятърна енергия, водна енергия и биоенергия.