Свят

"Сравнително скоро": Байдън потвърди, че ще се кандидатира за втори мандат (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е решил да се бори за втори мандат на поста и ще обяви официално кандидатурата си "сравнително скоро". Това стана при отпътуването му от Ирландия, където бе на 3-дневна визита.

 

Ще го обявим сравнително скоро. Пътуването тук обаче само засили моето чувство на оптимизъм какво може да бъде направено. Вече ви казах, че планът ми е отново да се кандидатирам.

Джо Байдън, президент на САЩ 

Байдън отдавна загатна, че иска да остане в Белия дом. Липсата на официално съобщение обаче внесе напрежение сред неговите привърженици дали 80-годишният демократ, един от най-възрастните държавни ръководители в света, ще се бори за преизбиране, отбелязва Ройтерс.

Възможно е президентските избори в Съединените щати догодина да се превърнат в своеобразно повторение на предишните. Републиканецът Доналд Тръмп, който напусна Белия дом, след като загуби именно от Байдън, вече обяви своята кандидатура.

Байдън приключи обиколката си в Ирландия с реч за ценностите и надеждата пред катедралата „Свети Мурдах“ в град Балина.

 

Ирландия и Съединените щати имат дълбока връзка. Нашите история, наследство, нерадости, бъдеще, приятелство. Но повече от всичко надеждата тупти в сърцата на нашия народ.

Джо Байдън, президент на САЩ 

Около 27 000 души присъстваха на тържествата по повод визитата на американския президент. За Байдън престоят в Ирландия беше и пътуване към корените му. Неговият пра-пра-пра-дядо, Едуард Блуит, е напуснал Балина за Скрантън, Пенсилвания, през 1850 г.