Култура

Писателите Алек Попов и Деляна Манева: Когато хората трябва да се обърнат към себе си започват да истерясват

От Диана Радева Диана Радева Водещ

От християнските празници Великден ми е по-близък до сърцето от Коледа, може би защото се запролетява.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria писателят Алек Попов.

Шапката, с която съм в студиото съм си я донесъл от Централна Азия във връзка с проучванията ми за романа „Мисия Туран“. Това е автентична туранска шапка, отгоре има възел на щастието.

Имаме един много простичък семеен ритуал, понеже постя от много години, правим традиционната среднощна закуска след 12 часа, каза съпругата му, също писател Деляна Манева. Постенето е първоначално ниво, което е база за други неща. Работи като вътрешно успокояване за човека, а в един момент става и здравословно. Християнската идея е, че храната не би трябвало толкова да ни занимава - не е повод за хвалба.

Хич не сме смирени, напротив. В моментите, в които трябва да се обърнем към себе си, хората са много склонни да истерясват. Голяма роля за това играят и социалните медии, които насъскват хората. Дори може да се предположи, че има специални алгоритми, които да изострят този раздор. Напоследък хвалбата по социалните медии много ми идва. Аз съм от поколение, което е свикнало другите да говорят за теб, а не ти сам за себе си. Трябва да се цени високо личната скромност, но това е отишло на заден план, каза Алек Попов.

Като семейство не се хвалим един друг в писането, първо си търсим грешките и помагаме как да избегнем някои пропуски, добави Деляна Манева.

Голямата беда е, че чувството за хумор е заклеймявано поради много повишената и болезнено изострена обществена чувствителност по безбройни теми. Много хора не смеят да се пошегуват заради този диктат на политическата коректност, смята Попов.

Вижте цялото интервю във видеото.