Култура

Авторът на хитовата снимка с жената и трамвая: Идеята ми е да популяризирам София и Балканите

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Снимката с реакцията на ватмана при пресичащата пред трамвая му жена е направена на площад „Св. Неделя“. Жената си тръгва на зелено до момента, в който ватманът не се приближава с няколко сантиметра напред, при което тя спира и започва да му се кара. Когато решава да продължи вече е на червено, а ватманът се чуди какво се случва тук.

Това разказа в студиото на Euronews Bulgaria фотографът от „Етюд-и-те на София“ Иван Шишиев.

Това е част от една публикация, която правя всяка неделя „Неделни хора“ – какво се случва в неделя из града с хората. Тази снимка дори не е първата в публикацията, а е много по-назад. Изведнъж гръмва. Комици, интелектуалци започнаха да си играят с нея. Буквално преди да вляза в студиото, приятелка ми прати, че една огромна страница в Лос Анджелис е започнала да публикувала тази снимка с най-различни интерпретации. Това показва какво е глобализацията. Ние сме една не толкова малка страна, колкото някои се опитват да я изкарат и изведнъж една такава снимка се превръща в някаква легенда. Чаках да минат три дни, защото нали казваме „всяко чудо за три дни“, те минаха, но това нещо не спира.

„Етюд-и-те на София“ е най-голямата страница за фотография в България. Има 330 000 последователи и се разраства ежесекундно. Но тази снимка просто се взриви. Идеята на „Етид-и-те“ е да снима важните, добрите неща в града. Идеята ми е да популяризирам София и Балканите. Един кадър от София в момента се намира на главния площад в Хавана, част от експозиция за Европа в Куба.

Тази снимка с трамвая и жената всъщност е общочовешка. Такива неща не се случват само в България. Това с върбата няма как да го разберат на Запад. Идеята за безсмъртието щом носиш върбата – тя няма да те предпази от този трамвай.

Вижте цялото интервю във видеото.