България

Започна голямото пътуване – полицията засилва проверките по пътищата (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Започна голямото пътуване за празничните дни. Над 630 екипа на „Пътна полиция“ всеки ден ще следят за нарушения на пътя. Патрули по най-натоварените трасета и в големите градове ще дежурят денонощно.

В дните, в които ще има струпване на хора около храмовете, е създадена организация, която да улеснява пешеходното движение около тях.

Ще продължи акцията срещу пияни и дрогирани шофьори, така че водачите да не тръгват на път, ако са пили алкохол или са приемали наркотични вещества, предупреждават от „Пътна полиция“. В четири града на страната София, Пазарджик, Благоевград и Русе проверките са съвместни с Българската петролната и газова асоциация.

На много бензиностанции в страната ще бъдат поставени стационарни апарати за тестване за алкохол. Освен това шофьорите ще могат да си вземат и еднократни тестери, които могат да ползват преди тръгване и сами да преценят дали да забавят пътуването си или да поверят управлението на друг.

В случаите, в които водачът шофира след употреба на алкохол – при концентрация от 0,5 до 1,2 на 1000 срокът на лишаване от права за управление на МПС е до 12 месеца, а глобата – до 1000 лв. Ако шофьорът управлява превозно средство при концентрация над 1,2 на 1000, се наказва с лишаване от свобода до три години.