Общество

Хирург по отслабване: Има починали пациенти в Турция след инжектиране на ботокс в стомаха

От Euronews България Euronews България

Европейският център за контрол и превенция на заболяванията е засякъл 14 случая на ботулизъм при пациенти, пътували до Истанбул, за да се подложат на лечение за отслабване. Най-малко 12 случая са открити в Германия, един в Швейцария, един в Австрия. У нас – трима българи са с тежък ботулизъм след терапия в Турция. Какво представлява ботулизмът?

„Във Великобритания имаме само 3 случая (на ботулизъм – бел .ред.) , но имаме други случаи, при които пациенти са имали операции за отслабване в Турция – за съжаление в последните две години осем пациенти, оперирани за отслабване в Турция, са имали фатален край. Последният случай е от януари тази година.“

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime д-р Ивайло Цветков – хирург по оперативно отслабване.

Поставянето на ботулинов токсин тип А в стомаха не е разрешено като процедура за отслабване в Европа, Великобритания и Щатите.

Ботулинов токсин тип А в клиничната практика се прилага при лечение на анални фисури в доза 30 единици, уточни д-р Цветков.

Той посочи, че в болницата в Истанбул са ползвали 800 единици, което е три пъти над препоръчаната доза, съгласно научната литература по отношение на приложението на ботокс в стомаха с цел отслабване на пациентите.

„Лично за последните 2 години аз имам четирима пациенти оперирани – двама в България и двама във Великобритания след поставяне на ботокс в стомаха. Това, което ми прави впечатление е, че те имат едни много големи стомаси, които нямат никакво движение, перисталтика и при тях беше поставен 250 единици ботокс, в резултат на което три-четири месеца след поставянето на инжекциите нямаха никакъв ефект от процедурата и поради различни смущения при движението в стомаха и никакви резултати за отслабване, пациентите се обърнаха за допълнителен метод за лечение, какъвто е хирургичният“, каза още д-р Цветков.

По неговите думи ботулиновият токсин се използва за отслабване в Азия, Арабския полуостров и някои страни от Латинска Америка.

Основните симптоми, когато се инжектират 250 единици ботулинов токсин тип А, са гадене, повръщане, подуване на стомаха и една отпадналост и лесна уморяемост, което се предполагаме, че може да продължи в рамките на 30-40 дни.

Може да се стигне до смърт, в зависимост от общия статус на пациента и придружаващите заболявания, защото това на практика си е вид отравяне“, подчерта д-р Цветков.

„Вие директно си инжектирате в тялото (отрова – бел. ред.) чрез стомаха, откъдето отива в кръвообращението, отива в мускулите, а тяхното блокиране може да доведе до спиране на сърцето, на дишането. Токсичността е доста изразена“, каза още хирургът.

Той посочи, че болестното затлъстяване повече от 5 години води до 10 до 20 пъти по-голям риск от инфаркти и инсулти, рак на дебелото черво, а при жените – рак на гърдата и яйчниците.

„Нормално пациентите да търсят някакъв начин да се справят с болестното затлъстяване“, коментира д-р Цветков, но препоръча преди да се прибегне до операции за отслабване, пациентите да се обърнат първо към диетолог и психиатър.

Ако след повече от 6 месеца не могат да бъдат преодолени хранителните разстройства, тогава вече да се потърси оперативна намеса, съветва д-р Цветков.

Целия разговор вижте във видеото.